Αν υπάρχει ένα φαγητό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή του ελληνικού χωριού, αυτό είναι ο παραδοσιακός κόκορας. Οι μυρωδιές από το φρέσκο βούτυρο, τα μπαχαρικά, το σκορδάκι, το κρασί και τα κυδώνια, σίγουρα θα σας θυμίσουν παλιές χωριάτικες εμπειρίες! Σήμερα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε αυτό το μοναδικής νοστιμιάς φαγητό, όπως το μαγειρέψαμε στην Κουζίνα του Χωριού μας!
Προϋπόθεση: Αν είναι δυνατόν, βρείτε έναν Κόκορα ‘αλανιάρικο’ και χωριάτικο. Η ζήτησή μας ικανοποιήθηκε, χάρις στο συγχωριανό μας, τον Θεόφιλο, ο οποίος είναι γνωστός για τα αγνά του προϊόντα, όπως αυγά, κότες, τυρί, κρασί κ.α.
Ενώ ο κόκορας συνοδεύεται συνήθως από χωριάτικες χυλοπίτες, εμείς προτιμήσαμε να τον μαγειρέψουμε αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας “εποχιακά υλικά”, όπως τα Κυδώνια από το κτήμα μας και τη Γλυκοπατάτα.
ΥΛΙΚΑ
Κόκορας ‘αλανιάρικος’ τεμαχισμένος (μέχρι 3 κ.)
Κυδώνια
Γλυκοπατάτες
Αλάτι χονδρό
1 φλιτζάνι Παρθένο Ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας Βούτυρο φρέσκο
200 γρ. ντοματάκι κονκασέ
Ντομάτες φρέσκες από το βάζο μας με αλάτι, λάδι, σκόρδο, κρεμμύδι
20 γρ. τοματοπελτές
3 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ποτήρια του κρασιού κρασί κόκκινο
Μπαχαρικά: Πιπέρι, Μπαχάρι 5-6 κόκκοι, Γαρυφαλάκια 6 κεφαλάκια, Κολίανδρος σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τον κόκορα και τον τεμαχίζουμε. Τον βράζουμε για 5’ με αλάτι, αποσύρουμε τα κομμάτια και βράζουμε τα κυδώνια και τις γλυκοπατάτες στο ζουμί του για 10’. Κρατάμε το βρασμένο νερό τους σε μία κατσαρόλα.
Αλατοπιπερώνουμε και μετά αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κόκορα. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετά το φρέσκο βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κόκορα γυρνώντας τα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα ανακατεύουμε καλά και όταν έχουν κάψει καλά, σβήνουμε με το 1 ποτήρι κόκκινου κρασιού. Μετά από 1’ προσθέτουμε λίγο από το βρασμένο νερό.
Όταν απορροφηθεί το περισσότερο νερό, προσθέτουμε τον πελτέ και στη συνέχεια -μετά από 5’- το ντοματάκι κονκασέ. Μετά από 5’ προσθέτουμε ½ λίτρο από το βρασμένο νερό μας. Κρατάμε το υπόλοιπο βρασμένο νερό. Βράζουμε για 10’ και προσθέτουμε τα κυδώνια και τις γλυκοπατάτες και μετά όσο νερό βρασμένο χρειασθεί για να σκεπαστούν. Μετά από 1 ώρα προσθέτουμε και το άλλο ποτήρι κόκκινου κρασιού.
Χρόνος Βρασίματος: Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες περίπου και μαγειρεύουμε έως ότου το κρέας του κόκορα μαλακώσει και η σάλτσα χυλώσει και δέσει. Για να ελέγξουμε την κατάσταση βρασίματος, μετά από 1 ½ ώρα με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε το μπουτάκι του: εάν το κρέας του υποχωρεί και φαίνεται το κόκαλό του, τότε είναι έτοιμος.
Σερβίρισμα: Όταν τελειώσει το μαγείρεμα του κόκορα, καλό θα ήταν, πριν τον σερβίρουμε στα πιάτα, να τον αφήσουμε στην κατσαρόλα για τουλάχιστον ½ ώρα. Έτσι δένει καλύτερα η σάλτσα του. Εάν κρυώσει, ζεσταίνουμε και πάλι σε χαμηλή θερμοκρασία.
Εάν θέλουμε να τονίσουμε ακόμα περισσότερο τη γεύση του μοναδικού αυτού πιάτου, δεν έχουμε παρά να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο μας αφού κρυώσει και να το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα, δίνοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο να δέσουν καλύτερα τα υλικά της σάλτσας με τον κόκορα. Στην περίπτωση αυτή, τον ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Επειδή η σάλτσα του φαγητού αυτού δεν έχει ταίρι, να την τιμήσετε ιδιαίτερα μαζί με φρέσκο χωριάτικο ζυμωτό ψωμί με προζύμι, που είναι το πλέον κατάλληλο συνοδευτικό του (κάνοντας τις απαραίτητες “βουτιές”).
Συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο κρασί, όπως cabernet sauvignon.
[fbphotos id=695446193800796 size=medium]
Ορεσίβιος