Κότσι χοιρινό στη γάστρα

Άτομα:6-8, Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά, Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες και 30 λεπτά, Κόστος: 27 €

ΥΛΙΚΑ :
4 κότσια χοιρινά
10 πατάτες
15 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του τσαγιού κάστανα (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
½ λεμόνι (το χυμό του)
1 πορτοκάλι (το χυμό του)
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 ποτήρι νερό
Λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά τα κότσια και τα βάζουμε σε μία μεγάλη γάστρα. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε μέσα στη γάστρα. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα καθαρισμένα. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη σε όλα τα υλικά που βάλαμε στη γάστρα.

Σε ένα μεγάλο ποτήρι ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο και τα αναμιγνύουμε ώστε να γίνουν μία σάλτσα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα κότσια και τις πατάτες. Έπειτα ρίχνουμε μέσα στη γάστρα ένα ποτήρι νερό και τα κλωνάρια δεντρολίβανου και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 2½ ώρες. Κάθε μία ώρα βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και γυρίζουμε τα κότσια. Στο τέλος βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά ώστε να ροδίσουν τα κότσια.

Δείτε επίσης

ntolmadakia-elies-piperies-yolenis

Ντολμαδάκια με ελιές, πιπεριές και μπαχαρικά

Κλασικό ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας, σε έναν πιο πικάντικο τόνο!

poures-manitaria-karota-kreas

Μοσχαράκι με λευκό κρασί και μανιτάρια στη γάστρα

Πεντανόστιμο και μαγειρεμένο στη γάστρα!