Τα κυδώνια από το κτήμα μας βρήκαν άλλον έναν τρόπο για να τα ερωτευθούμε ακόμα περισσότερο! Πιστά στο πνεύμα της εποχής, η δημιουργία μας συνδυάστηκε με λουκάνικα από αγριογούρουνο. Δεν έχετε παρά να βρείτε 2-3 καλά κυδώνια, μερικά λουκάνικα χωριάτικου τύπου – πικάντικα ή όχι ανάλογα με το γούστο σας, 1 ή 2 πιπεριές κόκκινες γλυκές, μπόλικο καλό κόκκινο κρασί και ο μεζές, ιδίως αν τον μοιραστείτε με την παρέα σας, θα αφήσει εποχή! Πάμε λοιπόν:
ΥΛΙΚΑ
1-2 κυδώνια
1 ξυλάκι κανέλα
2 -3 φύλλα δάφνης
Παρθένο Ελαιόλαδο
Λουκάνικο Αγριογούρουνου ή άλλο χωριάτικο (πικάντικο ή όχι)
1-2 πιπεριές κόκκινες μακρόστενες
Μπούκοβο
Αλάτι
Κόκκινο κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε κομμάτια τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό τους τμήμα (τα οποία κρατάμε τυλίγοντάς τα μέσα σε τούλι που το δένουμε με κλωστή).
Σε ένα βαθύ τηγάνι βράζουμε το πουγκί με τα κουκούτσια μαζί με την κανέλα, τα φύλλα δάφνης και τα κυδώνια για 10’ σε νερό που σχεδόν τα σκεπάζει. Βγάζουμε τα κυδώνια αφήνοντας τα υπόλοιπα να σιγοβράσουν για 15’ για να πήξει το νερό. Προσοχή να μη σας εξατμιστεί, γιατί θα χρειαστείτε περίπου ¾ κούπας για τη σάλτσα. Ήδη η μυρωδιά από τα “ερωτικά” κυδώνια και την “πλανεύτρα” κανέλα είναι διάχυτη!
Αποσύρουμε τα κυδώνια, και τον πολύτιμο ζωμό τους τον κρατάμε σε μία κούπα.
Χαράζουμε λίγο τα λουκάνικα και τα τηγανίζουμε ελαφρά σε βαθύ τηγάνι μέχρι να ροδίσουν μέσα σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε τα λουκάνικα και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τις πιπεριές τεμαχισμένες σε στρογγυλά κομματάκια καθώς και το μπούκοβο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια-σιγανή φωτιά και προσθέτουμε τα βρασμένα κομμάτια κυδωνιού γυρνώντας τα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές τους.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του λουκάνικου και η μεγάλη στιγμή έφτασε για να περιχύσετε το μείγμα με τον ζωμό που είχατε κρατήσει από τα κυδώνια και τα μπαχάρια! Η μυρωδιά όταν ενώνονται αυτά τα εκλεκτά υλικά είναι από τις λίγες! Χαμηλώνουμε τη φωτιά –αν είναι δυνατή- και αφήνουμε σκεπασμένο το τηγάνι να βράσουν για μερικά λεπτά, πάντα με προσοχή να μην εξατμιστεί η πολύτιμη σαλτσούλα! Στο σημείο αυτό προσθέτουμε και 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί. Οι μυρωδιές απογειώνονται!
Πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε το μείγμα μας με λίγη μαύρη ζάχαρη και λίγο ακόμα μπούκοβο.
Σερβίρουμε τα κομμάτια κυδωνιού μαζί με τα λουκάνικα, τις πιπερίτσες και το μπούκοβο σε πιάτο, που μοιάζει περισσότερο με ζωγραφικό πίνακα παρά με φαγητό!
Καλά θα κάνετε να έχετε αρκετό κόκκινο καλό κρασί διαθέσιμο γιατί αυτό το πιάτο είναι ο απόλυτος κρασομεζές!
Το καλό χωριάτικο ζυμωτό ψωμί με προζύμι είναι ό,τι καλύτερο για να σας προσφέρει τις απόλυτες μπουκιές απόλαυσης με την απίθανη κρασάτη σάλτσα κυδωνιών-αγριογούρουνου!
Ελπίζουμε να το χαρείτε όσο και μεις!
[fbphotos id=696694750342607 size=medium]
Ορεσίβιος