Άτομα: 8, Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα, Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα, Κόστος: 10 €
ΥΛΙΚΑ :
1 λάχανο (2,5 κιλά)
800 γρ κιμάς μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
½ ματσάκι μαϊντανό
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 αυγό
1 λεμόνι στιμμένο
3 ποτήρια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα και κόβουμε, κάνοντας βαθιά τομή, το κοτσάνι του λάχανου.
Βάζουμε το λάχανο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, με νερό που βράζει, και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα.
Αφήνουμε το λάχανο να κρυώσει και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι (αφού πρώτα το έχουμε ξεπλύνει), το μαϊντανό, το κρεμμύδι τριμμένο, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Κατόπιν, παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο και βάζουμε μία μεγάλη κουταλιά σούπας (αναλόγως πάντα το μέγεθος του φύλλου) σε κάθε ένα, στην πλευρά του κοτσανιού και τυλίγουμε. Δεν πρέπει να τυλίγουμε πολύ σφιχτά διότι το ρύζι θα φουσκώσει και θα ανοίξουν οι λαχανοντολμάδες κατά τον βρασμό.
Αφού τελειώσουμε με το τύλιγμα, βάζουμε στον πάτο την κατσαρόλας μερικά φύλα λάχανου και αραδιάζουμε τους λαχανοντολμάδες.
Τέλος, ρίχνουμε από πάνω αλάτι, λίγο ελαιόλαδο, 3 ποτήρια νερό και ένα βαρύ πιάτο και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε το αυγό με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς ζουμί από την κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο τους λαχανοντολμάδες και τους σερβίρουμε ζεστούς!