Αν το καλοκαίρι πρωταγωνιστεί στο τραπέζι μας η χωριάτικη σαλάτα, τότε σίγουρα το χειμώνα πρωταγωνιστεί η σαλάτα λάχανο!
Και για να είμαστε ειλικρινείς, το λάχανο επισκέπτεται το δικό μας τραπέζι αρκετά συχνά και με διαφορετικούς τρόπους. Συνήθως επιλέγουμε να το τρώμε σε διάφορες σαλάτες, άλλες φορές το κάνουμε τουρσί, λαχανόρυζο ή σούπες με λάχανο και, όταν έχουμε διάθεση να ετοιμάσουμε ένα “μπελαλίδικο” φαγητό, μαγειρεύουμε παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες με ρύζι και κιμά. Κάθε φορά -χωρίς καμιά εξαίρεση- “γλείφουμε τα δάχτυλά μας”.
Και στην περίπτωση του λάχανου επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι με τα πιο απλά και ταπεινά υλικά μπορεί κανείς να δημιουργήσει πολύ νόστιμα πιάτα και ότι αυτά τα ταπεινά υλικά μας χαρίζουν απλόχερα πολλά δώρα.
Γιατί, λοιπόν, να τρώμε λάχανο; Πρώτα πρώτα γιατί είναι νόστιμο. Όμως κάποιοι δεν το θεωρούν αυτό αρκετό, ενώ άλλοι δεν μένουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη γεύση του και το αποβάλλουν από τη διατροφή τους. Σίγουρα δεν γνωρίζουν πόσο ευεργετικό είναι για τον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με μελέτες το λάχανο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθά στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έχει και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες C και Κ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο που όλοι χρειαζόμαστε, αλλά και φυτικές ίνες που καθιστούν το λάχανο σύμμαχό μας στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε μια καλή σιλουέτα.
Δεν τελειώσαμε ακόμα! Το λάχανο είναι σύμμαχος και όσων υποφέρουν από χρόνια κούραση, μελαγχολία, αϋπνία, άσθμα, βρογχίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, ρευματισμούς, αναιμία, διαβήτη.
Δυστυχώς, όλες οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες είναι ανύπαρκτες αν μαγειρέψουμε το λάχανο με τρόπο λανθασμένο. Όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, έτσι και το λάχανο, χάνει τα θρεπτικά συστατικά του αν βράσει για πολύ ώρα. Δύο είναι οι λύσεις επομένως. Ή το τρώμε ωμό ή το βράζουμε για λίγη ώρα. Έτσι γλιτώνουμε και από την άσχημη μυρωδιά που διαχέεται στην κουζίνα μας και που μας είναι τόσο δυσάρεστη.