Χρόνος προετοιμασίας: 40′, Χρόνος τηγανίσματος: 40′, Κόστος: 6€
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 80 ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ :
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
5-6 κούπες χλιαρό νερό (περίπου)
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Ύστερα ρίχνουμε το χλιαρό νερό σταδιακά και ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα λείο χυλό που να μην είναι ούτε αραιός ούτε πηχτός. Επομένως, ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά για να φουσκώσει το μίγμα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμοι τους βάζουμε σε μια πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει αρκετό χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε το χαρτί να απορροφήσει το λάδι που περισσεύει.
Αφού ετοιμάσουμε τους λουκουμάδες, φτιάχνουμε το σιρόπι σε μία μικρή κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει το μίγμα σε μέτρια φωτιά περίπου 5 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε τους λουκουμάδες μέσα στο σιρόπι για λίγα λεπτά (αν τους θέλουμε πολύ σιροπιασμένους τους αφήνουμε 4-5 λεπτά ενώ αν τους προτιμάμε ελαφρά σιροπιασμένους τους βγάζουμε σχεδόν αμέσως). Σερβίρουμε στο πιάτο και συμπληρώνουμε λίγη κανέλα ακόμη, αν θέλουμε.
- Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας λίγο χυλό και το ρίχνουμε κατευθείαν στο καυτό λάδι. Ίσως το σχήμα να μη βγει αρκετά κομψό.
- Βάζουμε το χέρι μας μέσα στο μίγμα και παίρνουμε στη χούφτα μας όσο χυλό μπορούμε. Μόλις βγάλουμε το χέρι από το μίγμα, κλείνουμε το χέρι μας σε γροθιά. Ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη θα πεταχθεί λίγο μίγμα. Αμέσως, το παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας και το ρίχνουμε στο λάδι.