mantarinia

Μανταρίνι, μικρό αλλά… θαυματουργό!

Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τους Μανδαρίνους (ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί της κινεζικής αυτοκρατορίας) από τη μια γιατί οι στολές τους είχαν το χρώμα του μανταρινιού και από την άλλη γιατί τα αντάλλασσαν ως δώρα. Από την Κίνα, λοιπόν, ξεκινά η ιστορία αυτού του μικρού φρούτου, που μοιάζει τόσο πολύ με το πορτοκάλι και μετρά περίπου 3.000 χρόνια ιστορίας.

Καλλιεργούνται πλέον σε πολλές χώρες όπως άλλωστε και στη δική μας. Σημαντικό ρόλο παίζει το κλίμα καθώς η μανταρινιά καταστρέφεται από το κρύο. Γι’αυτό το λόγο ευδοκιμεί σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα.

Στην αγορά θα βρούμε νόστιμα μανταρίνια από το Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο. Καλό είναι να προτιμάμε όσα έχουν ζωηρό χρώμα και είναι μυρωδάτα. Αποφεύγουμε όσα είναι χτυπημένα, τα μεγάλου μεγέθους μανταρίνια και όσα είναι υπερώριμα. Το ιδανικό είναι να αγοράζουμε μικρές ποσότητες κάθε φορά και να τις καταναλώνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα συντηρούμε είτε στο ψυγείο είτε στο μπαλκόνι μας μιας και ο καιρός είναι κρύος.

Τα μανταρίνια μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά και να πιούμε το χυμό τους, αλλά μπορούμε και να τα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε στην κουζίνα μας νόστιμες και μυρωδάτες συνταγές. Γλυκά του κουταλιού, λικεράκια, κέικ, μπισκότα είναι μόνο μερικές ιδέες.

Μιλήσαμε για τη νοστιμιά και τη μυρωδιά που αναδύει αυτός ο καρπός. Είναι, λοιπόν, ώρα να μιλήσουμε και για αυτά που προσφέρουν τα μανταρίνια στον οργανισμό μας. Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, φλαβονοειδή, κάλιο και άλλες ευεργετικές ουσίες. Έτσι, τρώγοντας τα ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διευκολύνουμε τη διαδικασία της πέψης, προστατεύουμε τον οργανισμό μας από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη. Το φρούτο αυτό βοηθά, επίσης, στη μείωση της χοληστερόλης και στη διατήρηση του βάρους μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μανταρίνια χάρις στις πολύτιμες ουσίες που κρύβουν μέσα τους μπορούν να μας προστατεύσουν από τον καρκίνο του ήπατος.

Τέλος, η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική τους δράση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν την αποξηραμένη φλούδα των μανταρινιών. Κάτι ξέρουν οι Κινέζοι!!!

Δείτε επίσης

kidoni

Κυδώνια: πολύτιμα όσο ο χρυσός!

Ένα φρούτο που τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο, γλυκό ή αλμυρό!

karydia

Τα καρύδια αγαπούν την καρδιά μας!

Έχουν κερδίσει με την αξία τους μια θέση στις σαλάτες, στα γλυκά και το γιαουρτάκι μας!