krasi-geusignosia

Ένα μικρό μάθημα γευσιγνωσίας

Για να μάθετε να δοκιμάζετε κρασιά, αρκεί να αφιερώσετε το λίγο χρόνο που θα χρειαστείτε για να διαβάσετε αυτό το κείμενο και τριάντα δευτερόλεπτα για να δοκιμάσετε ένα κρασί. Αυτά είναι αρκετά για να γνωρίσετε την εξαιρετικά απλή τεχνική της γευσιγνωσίας ή για να την ξαναθυμηθείτε. Θα μάθετε ποια θεωρούνται σήμερα κριτήρια ποιότητας των κρασιών, θα κατανοήσετε το προσωπικό σας γούστο και τι ακριβώς σας αρέσει στα κρασιά που αγαπάτε, θα μάθετε να αναγνωρίζετε εάν μια φιάλη βρίσκεται στην κατάσταση που πρέπει και, τέλος, θα έχετε μια εικόνα για το πώς θα επιλέγετε το κατάλληλο κρασί για κάθε έδεσμα.

Μαθαίνοντας να δοκιμάζετε, στην ουσία μαθαίνετε να απολαμβάνετε το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά, όπως και τα φαγητά, ακόμη και το τσάι, αφού τη στιγμή που βρίσκονται στο στόμα σας δεν τα σπρώχνετε απλά προς τα κάτω, αλλά τα αναγκάζετε να σας δώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση που μπορείτε να πάρετε από αυτά. Για να απολαύστε το κρασί στο μέγιστο βαθμό, θα πρέπει να γνωρίζετε πού πρέπει να στρέψετε την προσοχή των αισθήσεών σας, όπως για παράδειγμα να ξεχωρίζετε το άρωμα από τη γεύση μέσα στο στόμα.

Η γευσιγνωσία περιλαμβάνει συνεχόμενα στάδια όπως την εξέταση του χρώματος και της διαύγειας, του αρώματος και της γεύσης, τις αισθήσεις που νιώθουμε όταν το κρασί είναι στο στόμα και, τέλος, την αίσθηση αρώματος και γεύσης που παραμένει όταν το κρασί δεν βρίσκεται πια στο στόμα μας.

Πριν όμως αρχίσουμε να μιλάμε για τη γευσιγνωσία, ας θυμηθούμε πώς γίνεται το κρασί. Τα λευκά κρασιά γίνονται από το χυμό των λευκών σταφυλιών με τη μετατροπή (ζύμωση) των σακχάρων σε αλκοόλη, χάρη σε μικροοργανισμούς (τις ζύμες) που υπάρχουν φυσικά πάνω στο σταφύλι. Τα κόκκινα κρασιά γίνονται από τη ζύμωση του χυμού των κόκκινων σταφυλιών όταν αυτός ζυμώνεται μαζί με τα φλούδια και τα κουκούτσια (στέμφυλα). Τα ροζέ κρασιά γίνονται από το χυμό των κόκκινων σταφυλιών χωρίς την παρουσία στέμφυλων.

Τα αφρώδη κρασιά γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να συγκρατείται το ανθρακικό που παράγεται κατά τη ζύμωση μέσα στη φιάλη ή τη δεξαμενή. Όλα τα κρασιά περιέχουν νερό, αλκοόλη (9-15%), οξέα, αρωματικές ενώσεις , ενώ τα κόκκινα έχουν επιπλέον και τανίνες.

Θα ξεκινήσετε με το κατάλληλο ποτήρι δοκιμασίας. Το ποτήρι της γευσιγνωσίας μπορεί να είναι είτε το τυποποιημένο είτε ένα οποιοδήποτε ποτήρι με πόδι. Κρατάτε το ποτήρι από το πόδι για να μην αγγίζετε την επιφάνεια του γυαλιού στο σημείο όπου βρίσκεται το κρασί. Το σχήμα πρέπει να μοιάζει με αυτό της τουλίπας και το γυαλί να είναι άχρωμο και χωρίς σκαλίσματα.

Το κρασί πίνεται και δοκιμάζεται σε αρκετά συγκεκριμένες θερμοκρασίες ώστε να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Το λευκό γύρω στους 12ο C και το ερυθρό γύρω στους 17ο C. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες κάνουν πιο έντονη την εμφάνισή τους τα βαριά αρωματικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα το κρασί να φαίνεται λιγότερο ελκυστικό. Σε μικρότερες θερμοκρασίες το κόκκινο γίνεται πιο στυφό. Γεμίζετε το ποτήρι κατά το ¼ ώστε να μείνει αρκετός ελεύθερος χώρος στο εσωτερικό για να συγκεντρωθούν τα αρώματα του κρασιού.

Διαβάστε τη συνέχεια καθώς επίσης για το τι πρέπει να προσέχετε στο χρώμα, και το άρωμα των κρασιών, στο βιβλίο

Photo credit: Uncalno / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Δείτε επίσης

tigani-lipara-pasta-ntomata

Τηγάνι με λιπαρά ή χωρίς λιπαρά και κατσαρόλα με νερό ή χωρίς νερό

Το τηγάνι είναι ένα πολύ βολικό σκεύος μαγειρικής αφού επιτρέπει το γρήγορο μαγείρεμα. Με το τηγάνισμα σε λάδι τα εδέσματα γίνονται πιο τραγανά, πιο λιπαρά και πιο νόστιμα.

vromi-nifades-giaourti

Η θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης!

Σύμμαχός μας στην προσπάθειά να τρεφόμαστε υγιεινά!