Έξω στη φύση οι μέλισσες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγουν το νέκταρ και τη γύρη. Επιστρέφουν στην κυψέλη και αποθηκεύουν το φορτίο τους στα κελιά. Άλλες μέλισσες κουνώντας τα φτερά τους δημιουργούν ένα ρεύμα αέρα με σκοπό να εξατμιστεί όσο νερό υπάρχει στο νέκταρ. Έπειτα σφραγίζουν τα κελιά με κερί. Ο μελισσοκόμος παίρνει τις κηρήθρες, αφαιρεί το κερί από τα κελιά, βγάζει το μέλι με τη βοήθεια του μελιτοεξαγωγέα, το φιλτράρει και το συσκευάζει σε βάζα. Αυτή είναι -με απλά λόγια- η πορεία που ακολουθείται για να φτάσει το μέλι στα βαζάκια.
Το μέλι όμως δεν είναι πάντα ίδιο. Μπορεί να διαφέρει στο χρώμα, τη γεύση και το άρωμα. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως είναι οι κλιματικοί, το φυτό από το οποίο οι μέλισσες συνέλεξαν το νέκταρ, η επεξεργασία που υπέστη από τον παραγωγό κ.α. Έτσι, στην αγορά θα βρούμε ποικιλίες μελιού όπως για παράδειγμα μέλι θυμαρίσιο, πευκόμελο, μέλι ελάτης, καστανιάς, εσπεριδοειδών, ερείκης.
Αφού διαλέξουμε το κατάλληλο μέλι για εμάς, εκείνο που ικανοποιεί τις γευστικές μας απαιτήσεις ή εκείνο που είναι κατάλληλο για τη χρήση που το θέλουμε, το μέλι γίνεται αμέσως κομμάτι της καθημερινότητας μας. Έχει μια θέση στο πρωινό μας, το χρησιμοποιούμε αντί για τη ζάχαρη για να γλυκάνουμε τα αφεψήματα μας, αλλά και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Τηγανίτες με μέλι ή λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, ψητά μήλα με μέλι, καρύδια, κανέλα και σαντιγί, μελομακάρονα, πράσινη σαλάτα με σος μελιού είναι ελάχιστες από τις τόσες συνταγές στις οποίες το μέλι πρωταγωνιστεί και απογειώνει τη γεύση.
Όμως, το μέλι όχι μόνο συμβάλλει στη γευστική απόλαυση, αλλά και στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Από τα αρχαία χρόνια το είχαν καταλάβει αυτό. Στην Αίγυπτο το θεωρούσαν θεραπευτικό. Οι Ινδοί πίστευαν ότι το μέλι και το γάλα παρατείνουν τη ζωή. Στην αρχαία Ελλάδα, επίσης, έχει μεγάλη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι με νέκταρ τρέφονταν οι Θεοί του Ολύμπου και ότι ο Δίας ανατράφηκε με μέλι από τη νύμφη Μέλισσα. Στις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού πίστευε και ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης που πίστευε, όπως και οι Ινδοί, ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.
Πράγματι, το μέλι είναι θαυματουργό είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με την κανέλα. Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στην αντιμετώπιση της αναιμίας, συνιστάται κατά της παχυσαρκίας, μειώνει την οξύτητα του στομάχου και αποτελεί φυσικό καθαρτικό, ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις, δυναμώνει τον οργανισμό μας και είναι διουρητικό.
Όμως και στον καλλωπισμό μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μέλι. Κάτι ήξερε η Κλεοπάτρα! Κάνει καλό στην επιδερμίδα μας και στα μαλλιά μας και γι’αυτό αποτελεί συστατικό πολλών καλλυντικών προϊόντων.
Τη μεγάλη σημασία του μελιού αποδεικνύουν, τέλος, και οι παραδόσεις μας. Αποτελεί σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας γι’αυτό και έχει σημαντική θέση στους γάμους. Οι νεόνυμφοι τρώνε μέλι με καρύδια, η πεθερά δίνει μέλι στη νύφη σαν μπει στο σπίτι, στη Ρόδο φτιάχνουν τα μελεκούνια (γλυκό με μέλι, σησάμι και ανθόνερο) ενώ στην Κρήτη τα ξεροτήγανα (τηγανιτό ζυμάρι με μέλι). Είναι σύμβολο ευτυχίας και αφθονίας και γι’αυτό τα Χριστούγεννα φτιάχνουμε μελομακάρονα και δίπλες. Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε πολλές εκφράσεις της καθημερινότητας. “Είναι γλυκός σαν μέλι”, “Όλα είναι μέλι γάλα”, “Μήνας του μέλιτος” κ.α.
Είναι, λοιπόν, οι μέλισσες ένα θαύμα της φύσης που μας προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό δώρο, το μέλι και ταυτόχρονα μας διδάσκουν την οργάνωση, τη συνεργασία, την αυτοθυσία και το σεβασμό.