Στα φρούτα του φθινοπώρου συγκαταλέγονται και τα μήλα. Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους και σε άγρια μορφή αλλά και σε καλλιεργούμενη. Κατάγεται από την περιοχή νότια του Καυκάσου, μα καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην Ασία και στην Ευρώπη και είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα.
Βέβαια στη χώρα μας η παραγωγή μήλων ήταν μικρή μέχρι το 1940. Αυτό όμως δεν ισχύει σήμερα. Η παραγωγή των μήλων είναι μεγάλη και εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.
Στην αγορά υπάρχουν πολλές ποικιλίες όπως τα ρεντ ντελίσιους, τα γκόλντεν ντελίσιους, τα σμιθ, τα ξινόμηλα και τα φιρίκια. Όταν διαλέγουμε τα μήλα, προσέχουμε να μην είναι χτυπημένα, να είναι σκληρά και να μην είναι πολύ μεγάλα. Τα διατηρούμε είτε στο ψυγείο είτε σε δροσερό μέρος.
Εμείς αυτή τη φορά διαλέξαμε κατακόκκινα μήλα, μυρωδάτα και τραγανά. Τα πλύναμε πολύ καλά και, αφού δοκιμάσαμε πρώτα ένα, φτιάξαμε τα υπόλοιπα ψητά στο φούρνο με μέλι, καρύδια, κανέλα και σαντιγί.
Εκτός από ένα νόστιμο φρούτο, τα μήλα μας βοηθούν να έχουμε καλή υγεία. Άλλωστε το ρητό λέει ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Και είναι πέρα για πέρα αληθινό! Τονώνει το μυϊκό μας και το νευρικό μας σύστημα, βοηθά στην πέψη, στην καλή λειτουργία των εντέρων -επομένως μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα- και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μας προστατεύει από την οστεοπόρωση, από τη νόσο Αλτσχάιμερ, από το διαβήτη και η βιταμίνη C που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι ένα μήλο έχει λίγες θερμίδες άρα μπορούν να το καταναλώνουν άφοβα όσοι προσέχουν τη διατροφή τους και, τέλος, ότι το μήλο αποτελεί ένα φυσικό καθαριστικό για το στόμα μας και μας βοηθά να έχουμε λευκά και υγιή δόντια. Πώς γίνεται αυτό; Μασώντας ένα μήλο κάνουμε μασάζ στα δόντια μας. Έτσι, ενισχύουμε τα ούλα μας και προλαμβάνουμε την ουλίτιδα.
Όση ώρα απολαμβάναμε τα ψητά μήλα παρέα με τους φίλους μας, θυμηθήκαμε ότι το μήλο κουβαλάει πάνω του πολλούς συμβολισμούς. Οι Πρωτόπλαστοι έφαγαν το μήλο αντίθετα με την εντολή του Θεού γιατί πίστευαν ότι έτσι θα αποκτήσουν τη γνώση, Για τους Πυθαγόρειους είναι το σύμβολο του απόκρυφου και το κλειδί για κάθε γνώση. Στη Σκανδιναβική μυθολογία είναι σύμβολο της αιώνιας νιότης και ομορφιάς και στην Κέλτικη είναι καρπός της λήθης και της αναγέννησης.
Στη δική μας μυθολογία υπάρχει πληθώρα αναφορών. Τα μήλα των Εσπερίδων πρόσφεραν νιότη και αθανασία. Αποτελούσαν δώρο στις γαμήλιες τελετές και αυτό έλαβε η Ήρα ως δώρο όταν παντρεύτηκε το Δία. Ένα μήλο ήταν η αφορμή να ξεσπάσει ο τρωικός πόλεμος μιας και ο Πάρης επέλεξε να το δώσει στην Αφροδίτη και όχι στην Ήρα ή στην Αθηνά. Τα μήλα που ανακάλυψε ο Μέγας Αλέξανδρος συμβόλιζαν τη μακροζωία και, τέλος, ένα μήλο οδήγησε το Νεύτωνα σε μια σπουδαία ανακάλυψη, στο νόμο της βαρύτητας!