mosxaraki-makaronia

Μοσχαράκι κοκκινιστό με χωριάτικες χυλοπίτες

Άτομα: 4, Χρόνος προετοιμασίας: 15′, Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες, Κόστος: 13€

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο
400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο (κονσέρβα) ή 4 φρέσκες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
6 μπαχάρια
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πρώτα πρώτα πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει από τα νερά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το κρέας και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Όταν είναι έτοιμο το κρέας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι (το οποίο έχουμε προηγουμένως πλύνει και κόψει σε λεπτές φέτες), τα μπαχάρια, τη δάφνη και την κανέλα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το σοτάρισμα ρίχνουμε και το σκόρδο (ολόκληρο ή ψιλοκομμένο) και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ακόμα 1′. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι ή τις φρέσκιες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τον τοματοπελτέ, τη ζάχαρη και ένα ποτήρι του νερού νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει.

Όταν αρχίσει να βράζει η σάλτσα, ρίχνουμε το κρέας και συμπληρώνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Στο μεταξύ, παρακολουθούμε το φαγητό μας, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό, αν χρειαστεί, για να μην κολλήσει το φαγητό.

Info: Ο χρόνος βρασμού διαφέρει ανάλογα με το κομμάτι του μοσχαριού που έχουμε επιλέξει. Αν το κρέας παραμένει σκληρό, συμπληρώνουμε χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν, όμως, το κρέας είναι έτοιμο, αλλά η σάλτσα δεν έχει δέσει ακόμη, αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε το κοκκινιστό μας με μακαρόνια, ρύζι, πατάτες τηγανιτές. Εμείς επιλέξαμε να το συνοδεύσουμε με χωριάτικες χυλοπίτες από την Αράχωβα! Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που ήδη βράζει ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις αφήνουμε να βράσουν τόσα λεπτά όσα αναγράφονται στη συσκευασία. Όταν βράσουν, τις σουρώνουμε και, αν θέλουμε, τις καίμε με λίγο λάδι.

Πριν σερβίρουμε το φαγητό μας, αφαιρούμε τα μπαχάρια, τη δάφνη και την κανέλα. Τέλος, όταν βάλουμε το φαγητό στο πιάτο, μπορούμε να πασπαλίσουμε με οποιοδήποτε τριμμένο τυρί μας αρέσει.

Δείτε επίσης

Πασχαλινά γλυκά κουλουράκια

Περίπου 45 τεμάχια ανάλογα με το μέγεθος, ψήσιμο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά. …

chocolate-souffle

Ατομικά σουφλέ σοκολάτας

... για τους λάτρεις των σουφλέ τρώγεται και σκέτο!