Χρόνος προετοιμασίας: 2,5 ώρες
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
1,5 Kg Μοσχάρι (ελιά ή σπάλα)
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
1 καρότο κοµµένο σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο
1 κρεµµύδι ξερό κοµµένο σε ροδέλες
Μερικοί κόκκοι πιπέρι
4-5 µπαχάρια
3 φύλλα δάφνης
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3-4 κλωναράκια σέλινο χοντροκοµµένο
1 φλιτζάνι µπαλσάµικο
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡE
2 πατάτες µεγάλες
1 σελινόριζα µικρή σε χοντρά κυβάκια
1 ρέβα µικρή ή το 1/3 από µια πολύ µεγάλη
1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουµε το μοσχάρι µε τη µαρινάδα σε τάπερ και το αφήνουµε στο ψυγείο από το βράδυ της προηγούµενης. Όταν έρθει η ώρα να τα µαγειρέψουµε, το στεγνώνουµε καλά µε χαρτί κουζίνας και κρατάµε τη µαρινάδα. Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουµε το κρέας σε δυνατή φωτιά. Το σβήνουµε µε το µπαλσάµικο, αφήνουµε να εξατµιστεί και προσθέτουµε τη µαρινάδα µε τα λαχανικά της, το σέλινο και το αλατοπίπερο. Βάζουµε στο φαγητό 4 ποτήρια ζεστό νερό, αλατίζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει για 2 ώρες. Μόλις µαλακώσει το κρέας, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, περνάµε από σήτα τη σάλτσα, την ξαναβάζουµε στη φωτιά και τη βράζουµε 3-4 λεπτά µέχρι να χυλώσει. Στο µεταξύ, βράζουµε σε αλατισµένο νερό τα λαχανικά µέχρι να µαλακώσουν πάρα πολύ. Τα στραγγίζουµε και –όσο είναι ακόµη καυτά– τα ξαναβάζουµε στην κατσαρόλα και τα λιώνουµε µε το εργαλείο του πουρέ ή τον µύλο των λαχανικών. Προσθέτουµε το αλατοπίπερο, το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύουµε µέχρι να δέσει ο πουρές. Σερβίρουµε τον πουρέ µε το κρέας και τη σάλτσα τους.
Tips
- Αν βάλουµε πρόβειο βούτυρο, ο πουρές µας θα αποκτήσει πιο έντονο άρωµα. Αν µείνουν και µερικά κοµµατάκια λαχανικών ολόκληρα, ακόµη πιο νόστιµα.
- Αν θέλουµε, µπορούµε να αρωµατίσουµε τον πουρέ µε λίγο ψιλοκοµµένο µαϊντανό.
- Αν δε βρούµε ρέβα, µπορούµε να βάλουµε καρότα στον πουρέ.