Άτομα: 4-6, Χρόνος προετοιμασίας: 20’, Χρόνος ψησίματος: 30΄, Κόστος: 15 €
ΥΛΙΚΑ
Για τον μπακαλιάρο:
1 μεγάλο φιλέτο παστό μπακαλιάρο (περίπου 1 κιλό)
1 αυγό
330 ml σόδα (ή μπύρα)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την σκορδαλιά:
½ ψωμί (περίπου 5 μεγάλες φέτες)
1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
1-3 σκελίδες σκόρδου
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αρχικά βγάζουμε το δέρμα του ψαριού ξεκινώντας από πάνω με κατεύθυνση προς τα κάτω που είναι η ουρά του. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, τα ξεπλένουμε από τα αλάτια και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με άφθονο νερό.
Αφήνουμε τον μπακαλιάρο για τουλάχιστον 24 ώρες μέσα στο νερό και φροντίζουμε κάθε 3 ώρες περίπου να αλλάζουμε το νερό για να φύγει η αλμύρα από το ψάρι.
Την επόμενη μέρα πλένουμε καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε το χυλό- κουρκούτι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αυγό, τη σόδα (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε μπύρα αλλά το αποτέλεσμα είναι να γίνει πιο λιγάκι πιο βαρύ το φαγητό μας) και το αλεύρι. Θέλουμε να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά για να ζεσταθεί πολύ καλά. Μόλις κάψει το λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση παίρνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε ένα κάθε φορά γυρίζοντάς τα για να τηγανιστούν και από τις 2 πλευρές. Συνεχίζουμε το ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
Για να φτιάξουμε την σκορδαλιά βάζουμε το ψωμί μέσα σε ένα μπολ με νερό να και στη συνέχεια το στύβουμε καλά. Μέσα σε ένα Multi βάζουμε το ψωμί, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και τα σκόρδα και πολτοποιούμε.
Ανάλογα με το πόσο σκορδάτη θέλουμε να είναι η σκορδαλιά, βάζουμε και τόσες σκελίδες σκόρδου. Δοκιμάζουμε και
διορθώνουμε τη γεύση της σκορδαλιάς σε ξύδι ή αλάτι, ανάλογα με τα γούστα μας!
Σερβίρουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μαζί με την σκορδαλιά για να απολαύσει όλη η παρέα το Ελληνικό παραδοσιακό πιάτο
!