Τα μπαχαρικά είναι από την αρχαιότητα από τα πιο σημαντικά υλικά στη μαγειρική. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι παλιότερα οι τιμές τους ήταν αρκετά υψηλές. Τώρα πια τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα μπαχαρικά υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Με μια μόνο μικρή ποσότητα από κάποιο καρύκευμα μπορούμε να νοστιμίσουμε και να αρωματίσουμε ένα πιάτο και να φτάσουμε στα ύψη τη γευστική απόλαυση.
Παρόλο που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας τα μπαχαρικά, η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό από αυτά γιατί δεν έχουμε καταφέρει να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Αν, λοιπόν, κάποιος σκοπεύει να ταξιδέψει στον κόσμο των μπαχαρικών και να αρχίσει τους πειραματισμούς στην κουζίνα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του ένα “χάρτη”. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ένα “χάρτη” μικρό και εύχρηστο για να ανατρέχετε σε αυτόν κάθε φορά που έχετε απορίες.
Η Brigitte Beutner συγκέντρωσε στο βιβλίο “Μπαχαρικά από τον κήπο στην κουζίνα”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψύχαλου, ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτά. Χωρισμένο σε τρεις ενότητες το βιβλίο αυτό μας δίνει αρχικά γενικές πληροφορίες (π.χ. τι είναι τα μπαχαρικά, ποια η ιστορία τους, πώς τα συντηρούμε και τα αποθηκεύουμε), έπειτα ακολουθεί μια αναλυτική παρουσίαση για κάθε καρύκευμα ξεχωριστά (εμφάνιση, προέλευση, καλλιέργεια, συστατικά, επεξεργασία, συντήρηση και θεραπευτική αξία) και στο τέλος βρίσκουμε μια λίστα με μίγματα μπαχαρικών και τα συστατικά τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο συνοπτικός πίνακας που βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Σε αυτόν βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα καρυκεύματα. Έτσι μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτόν κάθε φορά που έχετε απορίες αλλά ο χρόνος σας είναι περιορισμένος.
Με αυτό το βιβλίο να είστε σίγουροι ότι δε θα χαθείτε στον κόσμο των μπαχαρικών!!!