mr-juke-interview

Mr Juke: Μας “κερνάει” μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σάλτσες με χιούμορ

Καλεσμένος μας ο Δημήτρης Χωματάς. Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική πάνω από 25 χρόνια και το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι εντελώς καινούριο και δημιουργικό στον τομέα της  κονσερβοποίησης. Μας συστήνεται ως Mr Juke και μας κερνάει μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σάλτσες και άλλα νόστιμα προϊόντα.

 Τι σημαίνει το όνομα “Mr. Juke’s και γιατί το επιλέξατε;

Το Mr. Juke είναι λογοπαίγνιο. Προέρχεται από τη λέξη zucchero που σημαίνει ζάχαρη στα ιταλικά. Προέκυψε όταν πειραματικά ξεκίνησα να φτιάχνω κάποια πράγματα και τα μοίρασα σε φίλους μου για να μου πουν τη γνώμη τους. Χαϊδευτικά άρχισαν να λένε “Α μας τα έστειλε ο Mr. Zucchero” και για συντομία εγώ κατέληξα στο Mr. Juke. Γενικά έχουμε χιούμορ. Εκτός από την επωνυμία μας,  όλες οι ονομασίες των προϊόντων μας κρύβουν ένα λογοπαίγνιο μέσα τους.

 Τι προϊόντα παράγετε και ποιες είναι οι διαδικασίες παραγωγής που ακολουθείτε;

Εμείς φτιάχνουμε μαρμελάδες σε μια πιο gourmet έκδοση. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία μου κάνω νεωτεριστικά και σύνθετα πράγματα. Για παράδειγμα φτιάχνουμε μία μαρμελάδα με καρότο και πορτοκάλι που έχει ιδιαίτερο χρώμα και ιδιαίτερη γεύση και το σκεπτικό είναι να φτιάξουμε μία μαρμελάδα για όλα τα πιτσιρίκια που δεν θέλουν να φάνε καρότο. Το καμουφλάραμε και βγάλαμε ένα καινούριο προϊόν. Φτιάξαμε το carrot cake, μία μαρμελάδα με αχλάδι, καρότο και ανανά και μίγμα μπαχαρικών, το οποίο μυρίζει σαν carrot cake, μια μαρμελάδα λεμόνι με λουλούδια λεβάντας που τα μαζεύουμε από τους αγρούς, το Strawberry Daiquiri με φρέσκες φράουλες, ρούμι και καστανή ζάχαρη, την Kinki Strawberry με φράουλα, ροζ πιπέρι και βαλσάμικο, τη Bellini με ροδάκινο και Prosecco, που είναι αφρώδες ιταλικό κρασί και τη μαρμελάδα Apricot Moon με βερίκοκο και αμαρέτο.

Όσο για τη διαδικασία της παρασκευής, από την αρχή ήθελα να γυρίσω πίσω μερικές δεκαετίες και να μη χρησιμοποιήσω ούτε χημικά ούτε συντηρητικά ούτε χρώματα. Ενδεχομένως, τα προϊόντα μας να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, αλλά ήθελα να μπορώ να ανοίγω ένα βαζάκι και να το δίνω στο παιδί μου να το φάει.

Όλες οι γεύσεις μας είναι ιδιαίτερες και μοναδικές και σίγουρα όλες μπορεί κάποιος να τις φάει και να τις δώσει και σε βρέφη ακόμα. Πιο αγνές δε γίνεται!

 Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε το Mr Juke’s”;

Γεννήθηκε η ανάγκη όταν κάποια στιγμή βρέθηκαν κάποιες ποσότητες βιολογικών φρούτων στα χέρια μου και δεν μπορούσαν να καταναλωθούν άμεσα, οπότε αποφάσισα να τα χρησιμοποιήσω για να φτιάξω μαρμελάδα, την οποία και μοίρασα. Μετά ήρθαν μερικά φρούτα ακόμα και αργότερα και άλλα και σιγά σιγά μπήκα στην διαδικασία παρασκευής μαρμελάδας.

Μέσα από το κύριο επάγγελμά μου, τη μαγειρική στους επαγγελματικούς χώρους, έχω χρησιμοποιήσει άπειρα υλικά και πάρα πολλά βοηθήματα μαγειρικά. Κάποια από αυτά έχουν την ιδιότητα να μην χαλούν ποτέ, είναι αθάνατα και αυτό λόγω των συντηρητικών. Απλά εγώ ποτέ δε θα τα έδινα στο παιδί μου!

Εκεί ήταν που αποφάσισα ότι ναι, θέλω να κάνω κάτι τέτοιο! Βοήθησαν και οι παιδικές μου αναμνήσεις -είχα μία μητέρα η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα και είχε το ταλέντο να αναδεικνύει τα υλικά που χρησιμοποιούσε όσο απλά και να ήταν και θυμάμαι ότι άνοιγε την κατσαρόλα και έδινε στα παιδιά της να φάνε. Η μαγειρική όμως εξελίσσεται, όπως και η ζαχαροπλαστική, και εκεί αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου και να κάνω νεωτεριστικά και πιο σύνθετα πράγματα. Αυτό ήταν και ανάγκη βέβαια γιατί σήμερα μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού φτιάχνουν σχεδόν παντού!

Ένας λόγος ακόμα είναι ότι βρήκα και τον κατάλληλο άνθρωπο για να συνεργαστώ! Χωρίς τη Μάιρα Γομοστιώτη (υπεύθυνη πωλήσεων) τίποτα από αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί!

 Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

mr-juke-interviewΈπρεπε να υπάρχει κάποιος λόγος να προτιμήσει κάποιος τα δικά μας προϊόντα και αυτός ο λόγος είναι ότι πρέπει να είναι κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το οποίο να είναι πρωτοπόρο. Με βάση αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε όλη τη σειρά των γεύσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, είναι εντελώς καινούρια προϊόντα, σύνθετα.

Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά που μπορούμε να βρούμε, πάντα με κριτήριο την εποχή που βρισκόμαστε και την ποιότητα των φρούτων. Η τιμή σαφώς παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Έχουμε ζήσει το φαινόμενο να βρίσκουμε φράουλες με 1 €, αλλά εμείς να επιλέγουμε τις φράουλες που έκαναν 1.90 € γιατί αυτές μας άρεσαν. .

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε εδώ! Φτιάξαμε τις μαρμελάδες μας και όλες σαν συντηρητικό έχουν το χυμό λεμονιού. Δεν χρησιμοποιούμε χημικά συντηρητικά και κάναμε γευστικούς συνδυασμούς!

Πώς και που μπορεί ο κόσμος να αγοράσει τα προϊόντα σας;

Είμαστε ακόμα μία καινούρια εταιρία. Τώρα έχουμε ξεκινήσει την τοποθέτηση των προϊόντων μας στην αγορά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο κατάστημα “Delitopia” στη Νέα Ερυθραία και στην Αθήνα στα καταστήματα “Cake” που βρίσκονται σε διάφορα σημεία. Χαρακτηριστικά είναι αυτό στην πλατεία της Ν. Σμύρνης, στην Ερμού, στο Σύνταγμα, στη Γλυφάδα, στην Ακρόπολη, στο Χαλάνδρι, στο Κολωνάκι.

 Για το διαδίκτυο τι γνώμη έχετε; Μας βοηθά να ανακαλύψουμε το καλό φαγητό;

Νομίζω ότι το διαδίκτυο είναι μία μεγάλη πηγή πληροφοριών. Όταν γίνεται μία αντικειμενική κριτική είναι ωφέλιμο. Καλώς η κακώς, ξέρω ότι δε γίνεται πάντα αντικειμενική κριτική. Υπάρχουν μερικές φορές εμπάθειες απέναντι σε ανθρώπους και απέναντι σε χώρους και αυτό λειτουργεί αρνητικά. Όλα είναι χρήσιμα αρκεί να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο και σύνεση.

 Μιας και αναφερθήκαμε στο καλό φαγητό, πείτε μας πώς θα το ορίζατε εσείς!

Είναι μία ολόκληρη συζήτηση αυτό. Καλό φαγητό για τον κάθε άνθρωπο είναι κάτι διαφορετικό. Για εμένα το καλό φαγητό δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι το πολύπλοκο. Μπορεί να είναι κάτι πάρα πολύ απλό, αρκεί να είναι μαγειρεμένο με καλά υλικά, με προσοχή και αγάπη. Άλλωστε οτιδήποτε κάνεις με αγάπη σου βγαίνει καλό!

 Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται επαγγελματικά με το φαγητό. Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να ξεχωρίσει στον τομέα αυτό;

Προσωπική μου εμπειρία είναι ότι για να ξεχωρίσεις στο κομμάτι της μαγειρικής πρέπει να την αγαπάς. Δεν είναι ένα επάγγελμα τεχνικό. Είναι μεν τέχνη, αλλά απαιτεί πολύ προσωπικό χρόνο και να βάλεις και κομμάτι της ψυχής σου σε αυτό που φτιάχνεις, να το αγαπάς. Αν δεν το αγαπάς, δεν το κάνεις καλά γιατί είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί και παρά πολλές θυσίες από έναν μάγειρα ή ζαχαροπλάστη.

 Αυτή την εποχή έχουμε όλοι καρπούζι στο ψυγείο μας. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν γλυκό του κουταλιού. Εσείς έχοντας αυτό ως πρώτη ύλη τι το ιδιαίτερο θα φτιάχνατε;

Εμείς φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού καρπούζι. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να του προσθέσω κάτι το ιδιαίτερο για να γίνει καλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι λεμόνι και αρμπαρόριζα. Αν προσθέσεις αυτά τα 2 και ακολουθήσεις τις διαδικασίες που πρέπει, το καρπούζι θα γίνει εξαιρετικό. Τώρα όσον αφορά την ψίχα, κάποιοι τη φτιάχνουν μαρμελάδα. Ο κόσμος τη φοβάται πάρα πολύ.

Όταν έφτιαξα εγώ και έδωσα σε φίλους να δοκιμάσουν ενθουσιάστηκαν. Είναι πολύ τραγανό. Βέβαια, απαιτεί πολύ χρόνο για να γίνει γιατί έχει πάρα πολύ νερό το καρπούζι, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Γευστικά βγαίνει ωραία και έχει την ιδιαιτερότητα του τραγανού, είναι μία μαρμελάδα crispy και έχει απίστευτο χρώμα.

 Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Τα σχέδιά μου είναι να βγάλω νέα προϊόντα, τα οποία θα στηρίζονται αρκετά στην Αγιουρβέδα (η αλόη θεωρείται το ιερό φυτό της Αγιουρβέδας που είναι ένα σύστημα διατροφής που έχει ιστορία πάνω από 5.000 χρόνια). Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μαρμελάδα με aloe vera, να κάνουμε μία μαρμελάδα με βατόμουρα και Goji Berry.

 Τα σχέδιά μας είναι να δικτυωθούμε και να βγάζουμε πολύ καλά προϊόντα. Με μικρά και σταθερά βήματα ελπίζουμε ότι θα έχουμε επιτυχία.

Δείτε επίσης

kalantzis-troulos

Κωνσταντίνος Καλαντζής (Ταβέρνα Τρούλος, Σκιάθος): Το καλό φαγητό πρέπει να ικανοποιεί και τις πέντε αισθήσεις!

Αυτό το μήνα συναντήσαμε και είχαμε μια όμορφη συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Καλαντζή ο οποίος …

ioanna tsolomiti interview

Ιωάννα Τσολομίτη: Η επιτυχία κάθε σεφ είναι να είναι στις καρδιές των ανθρώπων!

"Η φιλοδοξία κάθε σεφ είναι να παρουσιάζει πολύ όμορφες δουλειές... Η επιτυχία όμως είναι να είσαι στις καρδιές των ανθρώπων!"