enallaktikes-piges-proteinis

Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για την περίοδο της νηστείας!

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και ειδικότερα τη Μεγάλη Εβδομάδα οι περισσότεροι από εμάς νηστεύουν. Αυτό σημαίνει πως απέχουμε από το κρέας και όλα του τα παράγωγα. Επομένως ο οργανισμός μας στερείται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Υψηλής βιολογικής αξίας είναι οι πρωτεΐνες που προέρχονται κυρίως από το κρέας και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, η απορρόφηση των οποίων γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το σώμα.

Από την άλλη πλευρά οι φυτικές πρωτεΐνες είναι χαμηλής βιολογικής αξίας και έτσι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Πώς, λοιπόν, θα λάβουμε την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός μας; Ποιες τροφές πρέπει να προτιμάμε; Σίγουρα το χταπόδι, τα καλαμαράκια, τις γαρίδες, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τη σόγια και το καλαμπόκι.

Ειδικότερα ο συνδυασμός των οσπρίων με το ρύζι έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει στο σώμα μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Συμβουλή μου, λοιπόν, είναι να συνδυάζετε τα παρακάτω:

  • τις φακές ή τα ρεβίθια με το ρύζι ή το ψωμί ολικής άλεσης
  • το καλαμπόκι και τα φασόλια
  • τον αρακά ή τα φασόλια με ψωμί ολικής άλεσης

Photo credit: Vilseskogen / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Δείτε επίσης

laxano

Λάχανο το ταπεινό!

Είτε ωμό είτε μαγειρεμένο έχει την ίδια νοστιμιά!

1xronos-foodtrails-diagonismos

Ένας χρόνος FoodTrails! Μεγάλος διαγωνισμός!

Η ομάδα του FoodTrails ξεκίνησε το γευστικό της ταξίδι στον ηλεκτρονικό κόσμο, το Νοέμβριο του 2012. Από …