Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες και 20 λεπτά, Χρόνος ψησίματος: 30′, Κόστος: 3€
ΥΛΙΚΑ (για 2 τσουρέκια)
600 γρ. περίπου αλεύρι για τσουρέκια
100 γρ. ζάχαρη
250 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
70 γρ. ελαιόλαδο
1 βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
¼ του κουταλιού του γλυκού αλάτι
12 γρ. μαγιά σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
½ φλυτζάνι χλιαρό νερό
Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα φτιάχνουμε το προζύμι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά. Προσθέτουμε και ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, 100 γρ. ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Προσέχουμε μόνο να μη ζυμώσουμε πολύ τη ζύμη γιατί τα τσουρέκια μας δε θα βγουν αφράτα.
Μόλις η ζύμη μας είναι είναι έτοιμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ώρα και 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Ύστερα χωρίζουμε σε δυο μέρη τη ζύμη και πλάθουμε κοτσίδες. Τις τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνουμε άλλα 20 λεπτά. Αλείφουμε με λίγο νεράκι και ρίχνουμε από πάνω φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι αν θέλουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.