pantzaria

Παντζάρι: Το φάρμακο της φύσης

Το παντζάρι, γνωστό και ως κοκκινογούλι, τρώγεται τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο και έχει μεγάλη περιεκτικότητά σε σάκχαρα.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι και η ρίζα του είναι σκληρή αν καταναλωθεί ωμή, ενώ αν μαγειρευτεί (στον ατμό για να μη καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά του) γίνεται πιο μαλακή και χρησιμοποιείται κυρίως στις σαλάτες μας (τα παντζάρια τα βράζουμε ολόκληρα για να μην χάσουν το κόκκινο χρώμα τους και τα ξεφλουδίζουμε ευκολότερα όταν είναι ακόμη ζεστά). Μπορούμε να φάμε και τα φύλλα του, αλλά καλύτερα να τα βράσουμε καθώς ωμά αφήνουν πικρή γεύση στο στόμα.

Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, νάτριο, βιταμίνη Β1, Β2, Β6, φυτικές ίνες (κυρίως στα φύλλα) και άλλα συστατικά όπως η βετανίνη, το ένζυμο καταλάση και η βουλγαξανθίνη. Η τελευταία είναι αντιοξειδωτική και σε αυτήν οφείλει το βαθύ κόκκινο χρώμα του.

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για το παντζάρι και έχουν δείξει την ευεργετική δράση του. Ας δούμε τα σημαντικότερα οφέλη της κατανάλωσης του:

    • Είναι αντιοξειδωτικό (υπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες)
    • Είναι φυσικό καθαρτικό (βοηθά σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες)
    • Προστατεύει από τις παθήσεις του ήπατος (αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι)
    • Μειώνει την αρτηριακή πίεση (ειδικότερα ο χυμός του ενδείκνυται για αυτούς που έχουν υπέρταση, μειώνει σε ελάχιστες ώρες την πίεση από τη στιγμή που θα καταναλωθεί)
    • Μειώνει τη χοληστερίνη (περιέχει φολικό οξύ που βρίσκεται κυρίως στα φύλλα του)
    • Μειώνει την πιθανότητα για καρδιαγγειακές παθήσεις (περιέχει βηταΐνη που θωρακίζει την καρδιά μας)
    • Αυξάνει την αντοχή (με ένα ποτήρι παντζαρόζουμο την ημέρα θα δείτε αισθητή διαφορά στην αντοχή σας, ειδικά αν είστε αθλητής ή κάνετε κουραστική εργασία)

pantzarosalata

Λευκά ή κόκκινα, μπορείτε να τα καταναλώσετε, είτε σε ωμή σαλάτα λαχανικών είτε σε σούπα είτε σε χυμό (θα 

βράσετε πρώτα ελαφρώς τα παντζάρια και θα τα περάσετε από έναν αποχυμωτή. Για να βελτιώσετε τη γεύση μπορείτε να προσθέσετε χυμό μήλου, καρότου ή λεμονιού). Αν μέχρι τώρα δεν είχατε το παντζάρι στο τραπέζι σας, θα πρέπει σίγουρα να το ξανασκεφτείτε.

xortosoupa-veloute-pikantiki

 

Εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε μία πλούσια παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και μαγιονέζα ή την αγαπημένη μας κόκκινη χορτόσουπα από το χρώμα του παντζαριού! 

Δείτε επίσης

tyria-gala

Πως δημιουργείται το τυρί

Το τυρί είναι προϊόν ζύμωσης που ωριμάζει, ενώ το άρωμά του οφείλεται στην πρώτη ύλη. Έχει …

enallaktikes-piges-proteinis

Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για την περίοδο της νηστείας!

Για να λαμβάνετε πρωτεΐνη και κατά τη νηστεία!