patates-sto-fourno-au-gratin

Πατάτες στο φούρνο (Au gratin – ο γκρατέν)

Άτομα: 4, Χρόνος προετοιμασίας: 20’ , Χρόνος ψησίματος: 45’ , Κόστος: 4,5 €

ΥΛΙΚΑ :
2 κιλά πατάτες
500 ml  φρέσκο γάλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο (φρεσκοτριμμένο)
100 γρ. κασέρι (Βερμίου)
100 γρ. φέτα
Λίγο ελαιόλαδο για το πυρέξ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες περίπου 1 εκ. και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά.

Για να φτιάξουμε την κρέμα : βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο με το αλεύρι για να ψηθούν και στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και στο τέλος το αυγό, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά. Τέλος προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ελάχιστο αλάτι.

Σουρώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ. Προσθέτουμε πιπέρι και ελάχιστο αλάτι, τα τυριά ανακατεύοντας ελαφρώς για να πάνε παντού και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Με τις πατάτες ο γκρατέν μπορούμε να συνοδεύσουμε ένα πιάτο με κρέας ή να τις φάμε ως κυρίως πιάτο.

Δείτε επίσης

Πασχαλινά γλυκά κουλουράκια

Περίπου 45 τεμάχια ανάλογα με το μέγεθος, ψήσιμο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά. …

chocolate-souffle

Ατομικά σουφλέ σοκολάτας

... για τους λάτρεις των σουφλέ τρώγεται και σκέτο!