piperia

Πιπεριά, ένας καρπός πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά!

Ταξίδεψε στην Ευρώπη χάρις στο Χριστόφορο Κολόμβο. Στα Ισπανικά ονομάζεται pimiento και στην Αγγλία pepper. Ο λόγος για τη γνωστή σε όλους μας πιπεριά.

Βγαίνοντας στην αγορά θα συναντήσουμε πολλές ποικιλίες. Θα δούμε πιπεριές διαφορετικού σχήματος, κυλινδρικές, επιμήκης, λεπτές και τετράγωνες, αλλά και πιπεριές με διαφορετικό χρώμα, κίτρινες, κόκκινες, πράσινες και πορτοκαλί. Οι πιπεριές, όμως, μπορούν να διαφέρουν και ως προς τη γεύση. Υπάρχουν, λοιπόν, γλυκές και καυτερές.

Τις χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην κουζίνα -τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες- και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τις πιπεριές στη χωριάτικη σαλάτα, τις τηγανίζουμε και τις τρώμε σαν ορεκτικό, τις γεμίζουμε με ρύζι ή τυρί και τις ψήνουμε στο φούρνο, τις βάζουμε στο μπριάμ, μα και σε σάλτσες για να τους δώσουμε ωραίο άρωμα και για να γίνουν ακόμα πιο νόστιμες.

Από την πιπεριά, επίσης, παράγονται η σάλτσα ταμπάσκο και κάποια από τα γνωστότερα μπαχαρικά. Μερικά παραδείγματα είναι το τσίλι, το καγιέν, το μπούκοβο και η γλυκιά πάπρικα.

Η πιπεριά -ειδικά η καυτερή- είναι πολύ “διάσημη” και σε άλλες χώρες, χώρες που έχουν ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως είναι η Ινδία, η Ισπανία και το Μεξικό. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρώμε καυτερή πιπεριά προκαλείται εφίδρωση και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Εκτός από την ιδιότητα αυτή, η πιπεριά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών. Καταναλώνοντας τη, προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, C, B6, βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο. Έτσι, προστατεύουμε την όρασή μας, προστατευόμαστε από διάφορες λοιμώξεις και ίσως από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το μυστικό της πιπεριάς είναι ότι μας προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα σε βιταμίνες A και C όταν ωριμάσει. Επομένως, οι καυτερές κόκκινες πιπεριές είναι πλουσιότερες σε βιταμίνες σε σχέση με τις πράσινες!

Τέλος, στις καυτερές πιπεριές υπάρχει μια χημική ουσία, η καψαϊκίνη που είναι ένα φυσικό αναλγητικό. Αποτελεί συστατικό διαφόρων αλοιφών για την αντιμετώπιση πόνων που συνδέονται με την αρθρίτιδα και πόνων της πλάτης. Επιπλέον, όταν τρώμε καυτερές πιπεριές, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν τον πόνο!

 

 

Δείτε επίσης

laxano

Λάχανο το ταπεινό!

Είτε ωμό είτε μαγειρεμένο έχει την ίδια νοστιμιά!

1xronos-foodtrails-diagonismos

Ένας χρόνος FoodTrails! Μεγάλος διαγωνισμός!

Η ομάδα του FoodTrails ξεκίνησε το γευστικό της ταξίδι στον ηλεκτρονικό κόσμο, το Νοέμβριο του 2012. Από …