pita-spanaki-olikis

Πίτα σπανάκι (σπανακόπιτα) με αλεύρι ολικής

Άτομα: 8, Χρόνος προετοιμασίας: 30’, Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα, Κόστος: 5 €

ΥΛΙΚΑ :
Για το φύλλο
400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
200 ml νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Αλάτι

Για τη γέμιση
800 γρ. σπανάκι φρέσκο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλιτζάνι του τσαγιού βρώμη
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
150 γρ. τυρί φέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το φύλλο: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Για τη γέμιση: Πλένουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και κόβουμε το σπανάκι σε λωρίδες (όπως το μαρούλι) και τα κρεμμυδάκια σε πολύ λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα τρίβουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη βρώμη και ανακατεύουμε καλά όλο το μίγμα της γέμισης.

Στη συνέχεια παίρνουμε τη ζύμη, την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλα με τη βοήθεια ενός πλάστη, αλευρώνοντας συνεχώς την επιφάνεια του πάγκου και του φύλλου που ανοίγουμε.

Σε ένα ταψί (κατά προτίμηση στρογγυλό) βάζουμε ελαιόλαδο και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια. Βάζουμε για βάση το ένα φύλλο που ανοίξαμε, ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλείφουμε με το πινέλο και στη συνέχεια βάζουμε και το δεύτερο φύλλο.

Πάνω από το δεύτερο φύλλο ρίχνουμε τη γέμιση με το σπανάκι που ετοιμάσαμε και από επάνω σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα ανακατεύοντας ελαφρώς με τη γέμιση.

Πάνω από τη γέμιση βάζουμε το τρίτο φύλλο, ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλείφουμε και από πάνω βάζουμε και το τελευταίο φύλλο. Ρίχνουμε ξανά ελαιόλαδο και αλείφουμε.

Τέλος, χαράζουμε την πίτα για να σχηματιστούν τα κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 °C.

Δείτε επίσης

chocolate-souffle

Ατομικά σουφλέ σοκολάτας

... για τους λάτρεις των σουφλέ τρώγεται και σκέτο!

Καλαμάρια γεμιστά με μανιτάρια και κουκουνάρι.

Καλαμάρια τόσο νόστιμα που δεν θα μείνει ρύζι!