Το πράσο πρωταγωνιστεί σε πολλά φαγητά κάνοντάς τα πιο γευστικά! Χοιρινό πρασοσέλινο, πρασοτηγανιά, πρασόρυζο, πρασόπιτα είναι μόνο λίγα από αυτά! Όμως, τι γνωρίζουμε για αυτό;
Κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και ταξίδεψε στην Ευρώπη με τους Ρωμαίους. Το πράσο συγγενεύει με το κρεμμύδι. Αυτό, άλλωστε, το καταλαβαίνει κανείς και όταν το δοκιμάσει. Η γεύση του μοιάζει πολύ με εκείνη του κρεμμυδιού, μόνο που η γεύση του πράσου είναι πιο ήπια και γλυκιά.
Η σπορά γίνεται από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και η συγκομιδή το χειμώνα. Είναι ένα λαχανικό πολύ ανθεκτικό, καθώς αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, όμως στην Ελλάδα θα συναντήσουμε κυρίως πράσα καλέμια, Άργους, Αρτάκης και γιγάντια Ιταλίας.
Όποιος συμπεριλαμβάνει το πράσο στη διατροφή του, κερδίζει πολλά, αφού έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες! Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές από αυτές. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε θερμίδες, επομένως κατάλληλο για όποιον προσπαθεί να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.Συμβάλλει στην καλή κατάσταση της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, ενισχύει τη μνήμη και καταπολεμά την υψηλή χοληστερόλη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πράσο έχει και αφροδισιακές ιδιότητες, ειδικά δε αν συνδυαστεί με το σέλινο!
Το πράσο στην κουζίνα μας…!
Το λαχανικό αυτό είναι ανθεκτικό και ως προς τη συντήρησή του. Μπορούμε να το διατηρήσουμε περίπου 2 εβδομάδες στη συντήρηση τυλιγμένο σε πλαστική σακούλα ή περίπου 3 μήνες στην κατάψυξη καθαρισμένο και κομμένο. Θα πρέπει, όμως, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πλύσιμο του γιατί πολλές φορές ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων κρύβεται χώμα. Μαγειρεύεται ολόκληρο ή μόνο ο βολβός του.
Εμείς ετοιμάσαμε για εσάς Μακαρόνια και κιμά … στα πράσα! Είναι ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει ακόμα και εκείνους που δε συμπαθούν ιδιαίτερα το πράσο!