project-zumwmata-psomi

Τα ζυμώματα – Φτιάχνουμε τα δικά μας χειροποίητα ψωμιά!

Άτομα: 12, Χρόνος ζυμώματος: 15 λεπτά, Χρόνος αναμονής: από 45 λεπτά έως 2 ώρες, Κόστος: 2,5 €

ΥΛΙΚΑ :
700 γρ. αλεύρι σκληρό
300 γρ. αλεύρι ολικής
500 ml νερό χλιαρό
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. νωπή μαγιά
2 πρέζες ζάχαρη
4-5 πρέζες αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός και τότε προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε με το ζύμωμα προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Όταν σχηματιστεί μία ζύμη, τότε τη μεταφέρουμε στον πάγκο και συνεχίζουμε εκεί μέχρι να έχουμε μία μαλακή και καλοδουλεμένη ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Όταν είναι έτοιμη, τότε τη ζυμώνουμε ξανά και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε να έχουν τα ψωμιά μας.

Εμείς φτιάξαμε 9 τετράγωνα ψωμάκια – φωλιές για τα τοστ μας, 5 ατομικά ψωμάκια χρησιμοποιώντας τη θήκη για τα cupcakes και ένα ψωμί βάζοντας τη ζύμη σε μία μακρόστενη φόρμα. Φτιάξτε τα δικά σας ψωμάκια σε ότι σχήμα και μέγεθος θέλετε.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι τα ταψάκια, βάζουμε τη ζύμη, χαράζουμε με ένα μαχαίρι, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη αλεύρι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 ºC και, μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαράκια, φουρνίζουμε για περίπου 17 λεπτά τα μικρά ψωμάκια και περίπου 45 λεπτά το μεγαλύτερο ψωμί.

Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των ψωμιών αλλά και με το φούρνο που έχουμε στη διάθεση μας.

Η ζάχαρη είναι αυτή που βοηθάει τη μαγιά να αναπτυχθεί και να φουσκώσει και γι αυτό δεν πρέπει να έρχεται απευθείας σε επαφή με το αλάτι που προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο χρόνος για το φούσκωμα του ψωμιού διαφέρει ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, λοιπόν, το χειμώνα πιθανόν η ζύμη να φουσκώσει σε 45 -60 λεπτά ενώ το καλοκαίρι λόγω μεγαλύτερης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μπορεί να φουσκώσει σε 20 λεπτά.

Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε αρκετή ώρα τη ζύμη διότι έτσι μπαίνει οξυγόνο μέσα σε αυτή και απελευθερώνεται η γλουτένη από το αλεύρι. Το αποτέλεσμα είναι να γίνει πιο ελαστική η ζύμη.

Δείτε επίσης

chocolate-souffle

Ατομικά σουφλέ σοκολάτας

... για τους λάτρεις των σουφλέ τρώγεται και σκέτο!

Καλαμάρια γεμιστά με μανιτάρια και κουκουνάρι.

Καλαμάρια τόσο νόστιμα που δεν θα μείνει ρύζι!