Το ρόδι είναι ένας ιδιαίτερος καρπός. Μπορεί να έχει κάποια δυσκολία στον καθαρισμό του αλλά αν το καταφέρετε, τότε μπορείτε να απολαύσετε την σαρκώδη γεύση του.
Διατηρείται εύκολα καθώς αντέχει αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου. Καλύτερα όμως να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη αν θέλουμε να κρατήσουμε τους νόστιμους σπόρους του για περισσότερο καιρό.
Το ρόδι περιέχει αντιοξειδωτικά σε μεγάλες ποσότητες, τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Επίσης, το ρόδι βοηθά και στην καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων. Στην αρχαιότητα ήταν σύμβολο ομορφιάς, υγείας, μακροζωίας και γονιμότητας.
Ο χυμός ροδιού είναι δώρο για τον οργανισμό μας διότι περιέχει βιταμίνες B, C, E, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και πολλά ακόμη ευεργετικά συστατικά. Πίνοντας χυμό ροδιού προλαμβάνουμε σημαντικές παθήσεις και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για εσάς που μετράτε τις θερμίδες να ξέρετε ότι ένα ποτήρι με χυμό ροδιού έχει περίπου 150 θερμίδες!
Το ρόδι το χρησιμοποιούμε συχνά στη μαγειρική. Χρωματίζουμε με το έντονο κόκκινο χρώμα τις πράσινες σαλάτες και το κους κους δίνοντας και υπέροχη γλυκόξινη γεύση. Το βάζουμε με τη μορφή χυμού μαζί με το ψητό χοιρινό και έτσι έχουμε μία σάλτσα που απογειώνει γευστικά το πιάτο μας. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ ρόδι ή ξύδι μπαλσάμικο με ρόδι.
Στα γλυκά ταιριάζει πολύ με το cheesecake και με το χυμό του μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσερό ζελέ ροδιού ή να το κάνουμε σιρόπι (βράζουμε σε μία κατσαρόλα 500 ml χυμό ροδιού μαζί με 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη και αρωματίζουμε με ένα ξύλο κανέλας).
Φυσικά, θα το συναντήσουμε σύντομα και σε συνταγές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μην ξεχάσετε όμως, με τη νέα χρονιά να σπάσετε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού σας… Λένε πως φέρνει καλή τύχη και ευημερία!