soupa-thalassinon

Σούπα θαλασσινών “το καλάθι του ψαρά”!

Άτομα: 6, Χρόνος προετοιμασίας: 20’, Χρόνος ψησίματος: 40΄, Κόστος: 20 €

ΥΛΙΚΑ
300 γρ. μύδια
12 μεγάλες φρέσκες γαρίδες
250 γρ. γόνος καλαμάρι (ή ένα μεγάλο κομμένο σε μικρά κομμάτια)
500 γρ. φιλέτα από 2 μπακαλιάρους
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
25 γρ. ρίζα τζίντζερ
500 γρ. τοματίνια (βελανίδι)
1 μεγάλο ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί (Ροδίτης)
¼ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
½ ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα καλαμαράκια ανοίγοντάς τα ώστε να βγάλουμε και το λεπτό κόκκαλο και κρατώντας μόνο το σώμα. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και από το έντερο της άμμου που βρίσκεται στη ράχη και κρατάμε μόνο το κεφάλι με το σώμα καθαρό. Κόβουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε μικρά κομμάτια.

Για να καθαρίσουμε τα μύδια κρατάμε όσα είναι κλειστά (άρα και ζωντανά) και τραβάμε την τρίχα τους πιέζοντας ταυτόχρονα το κέλυφος ώστε να κοπεί η τρίχα από μέσα. Τρίβουμε εξωτερικά το κέλυφος για να καθαρίσει πολύ καλά.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ελάχιστο νερό (περίπου ½ φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ) και ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα μύδια. Τα αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά με το καπάκι κλειστό. Όσα μύδια είναι βρώσιμα θα έχουν ανοίξει με τον ατμό και θα τα χρησιμοποιήσουμε στην σούπα μας. Το ζουμί από τα αχνισμένα μύδια το σουρώνουμε και το κρατάμε σε ένα ποτήρι.

Για να φτιάξουμε τη σούπα ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα , το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα σκόρδα σε μικρά κομμάτια και το τζίντζερ τριμμένο.

Σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν και στη συνέχεια ρίχνουμε τα τοματίνια (κομμένα στη μέση) και το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σειρά τα καλαμαράκια, τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τις γαρίδες και από πάνω τα μύδια. Προσθέτουμε το ζωμό από τα αχνισμένα μύδια, αλάτι, πιπέρι, μερικά κλωνάρια μαϊντανό και μισό ποτήρι νερό.

Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σιγοβράζουμε για ακόμη 20 λεπτά με το καπάκι ανοιχτό.

Η γεύση και η μυρωδιά της σούπας θαλασσινών θα σας ενθουσιάσει. Εσείς που αγαπάτε τα πιο πικάντικα και καυτερά προσθέστε επιπλέον τζίντζερ ή καυτερή πιπεριά.

Δείτε επίσης

Πατατοσαλάτα με σπαράγγια και σως μουστάρδας

Γεύση ελληνικής γης σε μια σαλάτα!

cupcakes-sugar-buzz

Σοκολατένια cupcakes από τα χεράκια της Sugar Buzz (Αθηνάς Πάνου)

Υλικά (14-15 τεμάχια) 120γρ. αλεύρι 200γρ. ζάχαρη 35γρ. κακάο ¼ κ.γ. σόδα ½ κ.γ. μπέικιν 1 αυγό …