Σπιτικό γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι!

3-4 βαζάκια , Χρόνος προετοιμασίας: 45’ , Χρόνος βρασίματος: 45’, Κόστος : 5€portokalia

Υλικά
5 πορτοκάλια
Ζάχαρη λευκή
Ζάχαρη καστανή
Βανίλια σκόνη
Κανέλες
Γαρύφαλλα

Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού προτιμούμε τα βιολογικά πορτοκάλια, ακέρωτα, αφού τα έχουμε πλύνει πολύ καλά τρίβοντας τα με το βουρτσάκι των λαχανικών.

portoklia-1Παίρνουμε 5 πορτοκάλια και αφού κάνουμε την παραπάνω διαδικασία πλυσίματος, τα βάζουμε για 15 λεπτά μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Μετά, τα σουρώνουμε, βάζουμε ζεστό νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμη 15 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε αυτήν την διαδικασία δηλαδή για άλλη μία φορά. Θα πρέπει να έχουμε βράσει τα πορτοκάλια σε καθαρό νερό 3 φορές από 15 λεπτά την φορά.

Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε για να ξεπικρίσουμε τα πορτοκάλια ώστε να έχουμε τέλειο γευστικό αποτέλεσμα στο γλυκό μας που δεν θα πικρίζει.

Αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν για λίγο, τα κόβουμε σε φέτες ανάλογα portokalia-2με το πόσο λεπτές ή χοντρές τις θέλουμε. Εδώ αφαιρούμε τις άκρες και τυχόν κουκούτσια που θα βρούμε.

Ζυγίζουμε τις φέτες πορτοκαλιού που θα γίνουν το γλυκό μας. Τα δικά μας πορτοκάλια ήταν 1.250 γρ. Όσο είναι το βάρος των πορτοκαλιών, τόση θα είναι και η ποσότητα  ζάχαρης, άρα 1.250 γρ. Μπορούμε να βάλουμε μισή ποσότητα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και μισή καστανή (αλλά όχι μαύρη ζάχαρη γιατί θα σκουρύνει πολύ το γλυκό μας). Το νερό που θα χρειαστούμε θα είναι το μισό του βάρους των πορτοκαλιών, άρα 625 γρ νερό.

Μέσα σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα πορτοκάλια, τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Επίσης για έξτρα άρωμα στο γλυκό μας προσθέτουμε 2 ξυλάκια κανέλας, 2 βανίλιες σκόνη και 10 καρφάκια γαρύφαλλο.

portokalia-4

Ο κανόνας που ισχύει για όλα τα γλυκά του κουταλιού, λέει ότι το σιρόπι μας έχει δέσει όταν φτάσει στη θερμοκρασία 104 ºC.

Για όσους όμως δεν έχουν θερμόμετρο, μπορείτε να να υπολογίσετε περίπου 40 με 45 λεπτά βράσιμο πάντα σε μέτρια θερμοκρασία. Θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου το πόσο δυνατή  ή όχι είναι η ηλ. κουζίνας σας. Οπότε θα πρέπει να το βλέπετε και όταν είναι σχεδόν έτοιμο, πάρτε μία ποσότητα από το σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει σε ένα πιατάκι. Δοκιμάστε το για δείτε αν είναι έτοιμο το σιρόπι.

portokalia-6Όταν λοιπόν είναι έτοιμο το σιρόπι μας, το βγάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε τα βάζα. Τα σαπουνίζουμε με χλιαρό νερό και τα βάζουμε μέσα στο φούρνο για 15 λεπτά στους 100 0C.

Παίρνουμε προσεκτικά ένα ένα τα βάζα με μία πετσέτα για να μην καούμε και τα γεμίζουμε με το ζεστό γλυκό του κουταλιού. Τα σφραγίζουμε με τα καπάκια τους και τα αφήνουμε ανάποδα πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας.

Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο ψυγείο ή μέσα σε ένα δροσερό ντουλάπι. Έτσι θα έχουμε το δικό μας γλυκό του κουταλιού για να απολαμβάνουμε με τα παγωτά και τα γλυκά μας όλο το καλοκαίρι!

Δείτε επίσης

soufle sokolatas

Σουφλέ σοκολάτας

Γιατί η σοκολάτα είναι έρωτας!

fileto glossas giaourti magioneza

Φιλέτο γλώσσας σε φύλλο κρούστας με πράσινη σαλάτα γιαουρτιού

Μια πρόταση του σεφ Θεόφιλου Ιωάννου!