Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης. Σε άλλο μύθο, ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλέα της Αιτωλείας, Οινέα. Καθώς έβοσκε τις κατσίκες του, παρατήρησε ότι μία από αυτές τρώγοντας συνέχεια ένα συγκεκριμένο καρπό πάχαινε περισσότερο από τις άλλες. Μάζεψε τότε αρκετούς και τους πρόσφερε στον βασιλιά του. Εκείνος παρασκεύασε έναν χυμό τον οποίο ονόμασε “οίνο”, στον δε καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του, σταφύλι.
Τα αμπέλια ξεκίνησαν να καλλιεργούνται από την εποχή του χαλκού. Κουκούτσια από σταφύλια βρέθηκαν σε κατοικίες της εποχής αυτής. Επίσης, σε επιγραφές γίνονται αναφορές στην άμπελο, ενώ παραστάσεις σε τοίχους απεικονίζουν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια. Ο Όμηρος μιλά για τις αρετές του στα έπη του, αλλά και για τα αρνητικά αποτελέσματα της κατάχρησης του. Στα συμπόσια οι παρευρισκόμενοι καταναλώνουν σταφύλια. Αργότερα, το αμπέλι θεωρείται ιερό φυτό και το σταφύλι ευλογημένος καρπός για τους χριστιανούς. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως από πολύ παλιά ο καρπός αυτός έχει σημαντική θέση στη ζωή και στη διατροφή των ανθρώπων.
Πρόκειται για έναν καρπό πολύτιμο από τη σάρκα του ως τη φλούδα και τα κουκούτσια του. Μία ρόγα του περιέχει σάκχαρα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και στην παραγωγή ενέργειας. Στη φλούδα των κόκκινων και των μαύρων σταφυλιών βρίσκεται μια ουσία, η ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά ασθενείς με Αλτσχάιμερ, καθώς κάνει καλό στη μνήμη. Η ρεσβερατρόλη, όμως, είναι υπεύθυνη και για το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Έχει αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τέλος, έχει αντιαλλεργική δράση, βοηθά στη δυσκοιλιότητα και η συχνή κατανάλωσή του μας βοηθά να αποβάλλουμε τις τοξίνες και τις βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό μας.
Αφενός το σταφύλι βοηθά στην καλή υγεία του οργανισμού μας, αφετέρου μας βοηθά να έχουμε μια καλή εξωτερική εμφάνιση. Για όσες και όσους προσέχουν τη διατροφή τους, το φρούτο αυτό είναι ιδανικό για σνακ για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 80-85%) και δεύτερον, γιατί βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Προσπαθούμε να καταναλώνουμε με μέτρο τα σταφύλια γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επιπλέον, μας χαρίζει υγιή λάμψη στο δέρμα αφού αποβάλλει τα άλατα με τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Επομένως, δεν είναι τυχαίο που σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν ιδρυθεί κέντρα σταφυλοθεραπείας, δηλαδή κέντρα που προσφέρουν μία κούρα ευεξίας και ομορφιάς βασισμένη αποκλειστικά στις ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού.
Όταν βγούμε στην αγορά θα βρούμε πολλές ποικιλίες σταφυλιών: πράσινα, ερυθρά, μαύρα/σκούρα μωβ, με ή χωρίς κουκούτσια, τραγανά ή μαλακά. Αλλά θα βρούμε και διάφορα προϊόντα του, όπως είναι το κρασί, ο μούστος, οι σταφίδες, το ξύδι και γλυκά του κουταλιού. Προσέχουμε τα σταφύλια που θα αγοράσουμε να έχουν παχουλή σάρκα και ημιδιάφανη, απαλή φλούδα. Οι ρόγες να έχουν μέτριο μέγεθος, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο. Πριν τα καταναλώσουμε, τα πλένουμε πολύ καλά. Αν θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε, τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Αυτό το μήνα το σταφύλι υπάρχει συνέχεια στο δικό μας ψυγείο! Και για να σας αποδείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε να το τρώμε, σας υπενθυμίζουμε ότι προσθέσαμε σταφύλι στις σαλάτες μας –σαλάτα αγγουροντομάτα με ψητό λουκάνικο σε ψωμί και πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο και σος μουστάρδας, μαγειρέψαμε μοσχάρι μπον φιλέ στο φούρνο με πατάτες και γλυκό του κουταλιού σταφύλι, συνοδεύσαμε τον καφέ μας με κρασοκούλουρα και φτιάξαμε μηλόπιτα και το παραδοσιακό γλυκό Βαρβάρα με σταφίδες!