Η ταινία του Netflix που ξετρελαίνει τους vegan!

Εκατοντάδες ταινίες έχουν γυριστεί με το σενάριο τους είτε να βασίζεται στη μαγειρική και το φαγητό ή να στηρίζεται σε αυτά τα δεδομένα για να κτιστεί η πλοκή της υπόθεσης. Την προηγούμενη χρονιά, όμως, μία ταινία υψηλού κόστους θέλησε να περάσει ένα vegan μήνυμα στο πλατύ κοινό και κέρδισε ένα τετράλεπτο standing ovation στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Το φιλμ «Okja» δεν είχε απλά ένα θαυμάσιο καστ με τους Jake Gyllenhaal, Lily Collins, Tilda Swinton και Paul Dano να προσφέρουν τη λάμψη τους στην δημιουργία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Bong Joon Ho. Η συγκεκριμένη ταινία, η οποία ήταν μία εκ των δύο που προβλήθηκαν πέρυσι και είχαν χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το Netflix, δεν στάθηκε απλώς στα μεγάλα ονόματα που παίρνουν μέρος σε αυτήν. Προσπάθησε να αναδείξει στο κοινό που την παρακολούθησε το συναρπαστικό μήνυμα ότι «τα ζώα δεν προορίζονται για τροφή».

Μέσω ενός ισχυρού παραλληλισμού, περιέγραψε την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σώσει το φιλαράκι της. Με την λεπτομέρεια ότι αυτό το φιλαράκι είναι ένα «σούπερ γουρούνι»! Η «Okja» ενθουσίασε κοινό και κριτικούς πριν από δέκα περίπου μήνες στις Κάννες και έγινε αποδεκτή με θερμό χειροκρότημα. Στην πραγματικότητα ήταν κάτι παραπάνω από αυτό: μία αποθέωση του δημιουργού και των πρωταγωνιστών για τέσσερα ολόκληρα λεπτά!

Η Ahn Seo-hyun υποδύεται τη Mija, το μικρό αγροτοκόριτσο στη Νότια Κορέα που αγαπάει και ενδιαφέρεται για την Okja. Ο Jake Gyllenhaal παίζει τον ρόλο ενός ζωολόγου, ενώ η Tilda Swinton είναι η CEO που έχει θέσει ως στόχο να βγάλει κέρδος από την Okja. Ο Paul Dano υποδύεται τον επικεφαλής μίας ομάδας ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων και η Lilly Collins έχει έναν ανάλογο ρόλο στην ταινία. Οι αλληγορίες του «Okja» είναι ξεκάθαρες και συναρπαστικές.

Οι ταινίες που προσπαθούν να μεταδώσουν ισχυρά μηνύματα, πολλές φορές επιδιώκουν μεγάλες αλλαγές αλλά, παράλληλα, μπορούν να είναι διασκεδαστικές. Ακόμα και φαινομενικά απλοϊκές κινηματογραφικές επιλογές όπως ο Τιτανικός του James Cameron, που περιλάμβανε ιδιαίτερα μηνύματα, αλλά επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί ένας «χολιγουντιανός» τρόπος και το μήνυμα να μεταδοθεί μέσα από τους χαρακτήρες. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να παρακολουθήσουν μία ταινία για να διδαχθούν, αλλά στο τέλος υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό έμμεσα. Αυτό πετυχαίνει και η «Okja» με τον τρόπο που εξελίσσεται η υπόθεσή της.

Όταν ο χαρακτήρας που υποδύεται η Swinton απομακρύνει την Okja από τη Mija, η νεαρή πρωταγωνίστρια αναλαμβάνει δράση. Ξεκινάει μία περιπέτεια όπου διαφορετικοί άνθρωποι συνδράμουν στην προσπάθειά της να επιστρέψει σε εκείνη το «υπερτραφές» γουρούνι. Η Mija θέλει να προστατέψει τη φίλη της κι η προσπάθεια διάσωσης συνεχίζεται. Κάνει ό,τι μπορεί για να την σώσει και να σταματήσει όλους εκείνους που τη θέλουν για το κρέας της.

Όσο παρακολουθεί κανείς την ταινία να εκτυλίσσεται, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ότι υπάρχουν οι ίδιοι άνθρωποι στην καθημερινή μας ζωή, οι οποίοι δεν διεκδικούν τις τύχες ενός «υπερτραφούς» γουρουνιού, αλλά τις ζωές όλων των μη-ανθρώπινων ζωντανών οργανισμών του πλανήτη. Η ταινία προσπαθεί να επισημαίνει την ανάγκη να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζώα και να στραφεί κανείς στη χορτοφαγική, ή ακόμα και στη vegan, διατροφή.

Άλλωστε πρόκειται για μία στάση ζωής που μπορεί να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα του ανθρώπου. Δεν είναι, προφανώς, τυχαίο ότι όλοι όσοι δοκίμασαν να κάνουν τη μετάβαση είδαν τεράστιες διαφορές. Ηθοποιοί όπως η Alicia Silverstone, παρουσιαστές όπως η Ellen DeGeneres, μουσικοί όπως ο Bryan Adams και αθλητές όπως ο επαγγελματίας παίκτης του πόκερ Daniel Negreanu έχουν αποκαλύψει ότι με την αλλαγή διατροφής και την κατάργηση του κρέατος νιώθουν πιο δυνατοί και έχουν περισσότερη ενέργεια από ποτέ.

Αν τυχόν κάποιος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει μία νέα αρχή στη διατροφή του, το «Okja» ίσως του δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει νωρίτερα. Αν όχι -που είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο– τότε η ταινία που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Bong Joon Ho θα τον κάνει τουλάχιστον να το σκεφτεί!

Photo by Puramyun31 / CC BY 2.0

Δείτε επίσης

theos-agapaei-xaviari

Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι

Η ιστορία ενός μεγάλου Έλληνα!

no-reservations

No Reservations – Έχετε Κάνει Κράτηση;

Μπορεί ένας σεφ να συνδυάσει δουλειά και προσωπική ζωή;