tarta-patatas

Τάρτα με πατάτες

Άτομα: 8-10, Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα, Χρόνος ψησίματος: 50’, Κόστος: 7 €

ΥΛΙΚΑ :
Για τη ζύμη μπριζέ
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο
1 αβγό
3 κουταλιές σούπας νερό
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
1 κιλό πατάτες
Λίγο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
1 καρότο
150 γρ. τυρί φέτα
200 ml κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι του τσαγιού παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στην αρχή ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαργαρίνη και τα αναμιγνύουμε με τα χέρια μας έως ότου το μίγμα να είναι τριμμένο. Μετά προσθέτουμε το αβγό, το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Όσο ζυμώνουμε τόσο πιο μαλακή γίνεται η ζύμη. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη για 20 λεπτά στο ψυγείο και εν συνεχεία την ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να γίνει λεπτή (ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλήσει). Απλώνουμε το φύλλο της ζύμης σε μία ταρτιέρα ή σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή σε μία στρογγυλή φόρμα σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά.

Για τη γέμιση: καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Καθαρίζουμε και κόβουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε το καρότο και με το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με ένα peeler (αποφλοιωτή).

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί και προσθέτουμε το καρότο, τις βρασμένες πατάτες κομμένες σε κύβους, το αλάτι και το πιπέρι.

Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τη ζύμη της τάρτας και από πάνω βάζουμε την φέτα τρίβοντάς τη με τα χέρια. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος και την τριμμένη παρμεζάνα και περιχύνουμε με αυτό την τάρτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 30 λεπτά και έτοιμη η τάρτα μας!

Δείτε επίσης

kotsia-xoirina

Κότσι χοιρινό στη γάστρα

Τόσο νόστιμο που θα γίνει το αγαπημένο σας!

salata-finokio

Σαλάτα με φινόκιο, μήλο και σος με πετιμέζι

Αυτή η σαλάτα έχει πλούσια γεύση και άρωμα!