Άτομα: 8-10, Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά , Χρόνος ψησίματος: 50’, Κόστος: 8,50 €
ΥΛΙΚΑ :
Για τη ζύμη μπριζέ
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο
1 αβγό
3 κουταλιές σούπας νερό
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
800 γρ. σπανάκι φρέσκο
½ φλιτζάνι βρώμη
2 ξερά κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
200 γρ. γιαούρτι
150 γρ. τυρί φέτα
3 αυγά
Λίγο δυόσμος
Αλάτι
Πιπέρι
½ φλιτζάνι σκληρό τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στην αρχή ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαργαρίνη και τα αναμιγνύουμε με τα χέρια μας έως ότου το μίγμα να είναι τριμμένο. Μετά προσθέτουμε το αβγό, το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Όσο ζυμώνουμε τόσο πιο μαλακή γίνεται η ζύμη. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη για 20 λεπτά στο ψυγείο και εν συνεχεία την ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να γίνει λεπτή (ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλήσει). Απλώνουμε το φύλλο της ζύμης σε μία ταρτιέρα ή σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή σε μία στρογγυλή φόρμα σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά.
Για τη γέμιση: Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το φρέσκο σπανάκι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και εκεί μέσα μαραίνουμε για λίγα λεπτά το σπανάκι. Έπειτα το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει όλα τα υγρά του.
Πλένουμε και κόβουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί και προσθέτουμε το σπανάκι, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τη ζύμη της τάρτας και από πάνω βάζουμε τη φέτα τρίβοντάς τη με τα χέρια.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα αυγά, το γιαούρτι και το τριμμένο σκληρό τυρί και περιχύνουμε με αυτό την τάρτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 30 λεπτά και έτοιμη η τάρτα μας!