Ποτέ πριν δεν είχα προσπαθήσει να φτιάξω τάρτα και ήταν πρόκληση για μένα όταν μου ζήτησε μία φίλη συνταγή για τάρτες.
Έτσι άρχισα να δημιουργώ συνδυασμούς με διαφορετικές πρώτες ύλες αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία μου. Το πρώτο που έκανα ήταν να ανακαλύψω σε βιβλία και σημειώσεις την πιο πετυχημένη συνταγή για την βάση της τάρτας, τη γνωστή ζύμη μπριζέ. Μετά από πολλές δοκιμές, γεμίζοντας τον κόσμο της κουζίνας μου με αλεύρι, κατέληξα πως για μία νόστιμη και τραγανή τάρτα χρειαζόμαστε :250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 120 γρ. βούτυρο, 1 αβγό, 3 κουταλιές σούπας νερό και λίγο αλάτι. Βεβαίως, μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά και να αντικαταστήσουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής άλεσης και να προσθέσουμε και αρωματικά βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο κλπ.
Όταν άρχισα να φτιάχνω τις πρώτες μου ζύμες, ανακάλυψα πόσο μαγικό είναι να παίρνεις αυτά τα ταπεινά υλικά που υπάρχουν σε όλες τις κουζίνες και να τα μεταμορφώνεις σε μία απαλή ζύμη. Το μυστικό είναι στην τεχνική!
Στην αρχή ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαργαρίνη και τα αναμιγνύουμε με τα χέρια μας έως ότου το μίγμα να είναι τριμμένο. Μετά προσθέτουμε το αβγό, το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Όσο ζυμώνουμε τόσο πιο μαλακή γίνεται η ζύμη. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη για 20 λεπτά στο ψυγείο και εν συνεχεία την ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να γίνει λεπτή (ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλήσει). Απλώνουμε το φύλλο της ζύμης σε μία ταρτιέρα, ή σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή μία στρογγυλή φόρμα σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά και έτοιμη η τάρτα μας!
Και αν σκέφτεστε τι μπορεί να περιέχει η τάρτα σας, σας λέω ότι χωράει τα πάντα! Ανοίξτε το ψυγείο σας και σίγουρα θα ανακαλύψετε ένα συνδυασμό υλικών και γεύσεων που αρμόζει στα δικά σας γούστα. Μερικές ιδέες για τα κύρια υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι: μανιτάρια, πατάτες, μπρόκολο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκυθάκια, κιμάς, κοτόπουλο και πολλά πολλά ακόμη.
Η τάρτα από μόνη της μπορεί να είναι ένα ολόκληρο γεύμα. Επίσης, θα μπορούσαμε αντί για μία τάρτα να κάνουμε μικρά ταρτάκια με την ίδια ζύμη και αυτό να είναι το ορεκτικό μας σε ένα τραπέζι για να εντυπωσιάσουμε γευστικά τους φίλους μας. Αν έχετε φίλους στο σπίτι το βράδυ φτιάξτε μία τάρτα και ανοίξτε 1-2 μπουκάλια κρασί. Θα ξετρελαθούν όλοι!
Οι τάρτες που φτιάξαμε και σας προτείνουμε:
Τάρτα με πιπεριές
Τάρτα με κολοκυθάκια
Τάρτα με μπρόκολο
Τάρτα με μανιτάρια
Τάρτα με σπανάκι
Τάρτα με πατάτες
Τάρτα γλυκιά με κρέμα και φράουλες