Το μενου (The menu)

Το Μενού είναι μια ταινία με γαστρονομικό θέμα που ταξιδεύει τους θεατές στον κόσμο των φαγητών υψηλής ποιότητας. Η ιστορία ακολουθεί μια ομάδα φίλων που, από μια ιδιοτροπία, αποφασίζουν να δειπνήσουν σε ένα αποκλειστικό εστιατόριο που σερβίρει ένα μυστικό μενού πολλαπλών πιάτων. Καθώς η νύχτα προχωρά, οδηγούνται σε ένα γαστρονομικό ταξίδι που είναι τόσο νόστιμο όσο και προβληματικό.

Η ταινία είναι εντυπωσιακή οπτικά, με το φαγητό και το σκηνικό του εστιατορίου να είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της παράστασης. Η προσοχή στη λεπτομέρεια στα πιάτα είναι εντυπωσιακή και η ταινία κάνει εξαιρετική δουλειά για να κάνει το φαγητό να φαίνεται όσο πιο νόστιμο γίνεται. Η ταινία κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά στο να αποτυπώνει την ατμόσφαιρα ενός εστιατορίου υψηλής ποιότητας, κάνοντας τον θεατή να νιώθει σαν να βρίσκεται ακριβώς εκεί στο τραπέζι.

Το καστ είναι επίσης αξιοσημείωτο, με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών να είναι τόσο ελκυστικές όσο και πιστευτές. Η ταινία διερευνά επίσης θέματα φιλίας και σχέσεων, με το δείπνο να είναι καταλυτικό για τους χαρακτήρες να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προσωπικά ζητήματα.

Το Μενού δεν είναι μόνο μια ταινία που προβάλλει την τέχνη και την ικανότητα που συνεπάγεται η δημιουργία νόστιμων πιάτων υψηλής ποιότητας, αλλά ασκεί κριτική και στη βιομηχανία φαγητού υψηλής ποιότητας. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο θεατής έχει μια γεύση από τις υψηλές τιμές, την αποκλειστικότητα και τον ελιτισμό που συχνά συνδέονται με εστιατόρια υψηλής ποιότητας. Η ταινία υπογραμμίζει την αποσύνδεση μεταξύ των υψηλών τιμών και της πραγματικότητας της εμπειρίας, αμφισβητώντας εάν οι υψηλές τιμές είναι πραγματικά δικαιολογημένες.

Η ταινία διερευνά επίσης την ιδέα της «οικονομίας της εμπειρίας» και πώς τα εστιατόρια χρησιμοποιούν περίτεχνα μενού, διακόσμηση και υπηρεσίες για να δικαιολογήσουν τις υψηλές τιμές. Εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του κλάδου και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον, καθώς και τον αντίκτυπο που έχει στους ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο.

Το Μενού παρουσιάζει μια ποικιλία από πιάτα που είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσουν τους γευστικούς λάτρεις του φαγητού. Από το πρώτο πιάτο, μια ντελικάτη «Τερίνα φουά γκρα» σερβιρισμένη με τοστ μπριός και κομπόστα από σύκο, μέχρι το τελευταίο πιάτο, ένα παρακμιακό «Φοντάν σοκολάτας» σερβιρισμένο με παγωτό βανίλια, η ταινία οδηγεί τον θεατή σε ένα γαστρονομικό ταξίδι που είναι και συναρπαστικό και νόστιμο.

Ένα άλλο πιάτο που παρουσιάζεται στην ταινία είναι το “Sous-vide lamb loin” που σερβίρεται με πέστο μέντας και μαϊντανού και μια πλευρά από ψητά λαχανικά. Το αρνί μαγειρεύεται στην τελειότητα και το πέστο προσθέτει μια φρέσκια και βοτανική γεύση στο πιάτο.

Ένα άλλο πιάτο που ξεχωρίζει είναι τα «χτένια τηγανιού» που σερβίρεται με ριζότο σαφράν και σάλτσα βουτύρου λεμονιού. Τα χτένια μαγειρεύονται τέλεια και το ριζότο σαφράν προσθέτει μια πλούσια και κρεμώδη υφή στο πιάτο.

Οι συνταγές για αυτά τα πιάτα δεν παρέχονται ρητά στην ταινία, αλλά με λίγη μαγειρική γνώση και λίγη έρευνα, είναι δυνατό να αναδημιουργήσετε μερικά από τα πιάτα ή τουλάχιστον παρόμοια πιάτα στο σπίτι. Η ταινία κάνει εξαιρετική δουλειά αναδεικνύοντας την τέχνη και την ικανότητα που συνεπάγεται η δημιουργία νόστιμων πιάτων υψηλής ποιότητας, καθιστώντας την απαραίτητη για τους καλοφαγάδες και όσους αγαπούν να μαγειρεύουν.

Το Μενού είναι μια ταινία που προκαλεί σκέψεις και σίγουρα θα πυροδοτήσει συζητήσεις και συζητήσεις μεταξύ των θεατών. Είναι απαραίτητο για όποιον ενδιαφέρεται για το φαγητό, τις γαστρονομικές τάσεις και τη βιομηχανία φαγητού υψηλής ποιότητας. Δεν είναι μόνο μια ταινία για το φαγητό και τη μαγειρική τέχνη αλλά και για τις αξίες, την ηθική και την τιμή που συνοδεύει.

Συνολικά, το The Menu είναι μια ταινία που θα απολαύσουν οι καλοφαγάδες και όσοι εκτιμούν τις ταινίες με θέμα τη μαγειρική. Είναι μια εκπληκτική οπτικά ταινία που οδηγεί τους θεατές σε ένα γαστρονομικό ταξίδι που είναι και νόστιμο και προκαλεί σκέψη. Είναι απαραίτητο για όποιον αγαπά το φαγητό και του αρέσει να εξερευνά την πολυπλοκότητα των σχέσεων και των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Μάιλοντ
Παίζουν: Ρέιφ Φάινς, Ανια Τέιλορ-Τζόι, Νίκολας Χουλτ

 

 

 

Δείτε επίσης

gosford_park_movie

Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ – Gosford Park (2001)

Το φαγητό ... μέσο για να προβληθούν οι κοινωνικές αντιθέσεις!

Ο Ρατατούης (Ratatouille)

Ο Ρατατούης είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες της Pixar (πλέον ανήκει στη …