Το ψωμί έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου από την αρχαιότητα. Με το πέρασμα των χρόνων μπορεί να άλλαξε μορφή, μα ακόμα και σήμερα παραμένει ιδιαίτερα σημαντική τροφή για τους ανθρώπους. Πάντα στο τραπέζι μας έχει μια θέση είτε σε καιρούς ευημερίας είτε σε καιρούς δύσκολους μιας και δεν κοστίζει αρκετά.
Όμως, το ψωμί δεν πρωταγωνιστεί μόνο στο τραπέζι και στη διατροφή μας, αλλά και στα έθιμά μας. Έχει συνδεθεί με σημαντικές στιγμές στη ζωή του ανθρώπου, όπως είναι ο γάμος, η γέννηση και ο θάνατος. Ο ρόλος του ψωμιού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προστατεύει και να διώχνει το κακό. Έτσι σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν διάφορα έθιμα. Για παράδειγμα παλαιότερα το κάλεσμα στο γάμο γινόταν με ψωμί και όχι με προσκλητήριο όπως συνηθίζεται σήμερα.
Δυστυχώς, αυτά τα έθιμα δεν τα γνωρίζουμε εμείς οι νεότεροι. Αυτό το κενό επομένως έρχεται να καλύψει το βιβλίο του Άγγελου Ν. Δευτεραίου με τίτλο “Το ψωμί στα έθιμα των Ελλήνων. Η συμβολική και μαγική χρήση του από τους Νεοέλληνες”. Μέσα σε αυτό το βιβλίο κρύβονται όλα όσα δεν γνωρίζαμε για αυτό το βασικό στοιχείο της διατροφής μας. Πόσο σημαντικό ήταν το ψωμί για την εγκυμονούσα, για το μωρό, για το ζευγάρι που επρόκειτο να παντρευτεί; Μέσα στις σελίδες του θα βρούμε όλες τις απαντήσεις.
Διαβάζοντας το, κάναμε ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Ταξιδέψαμε στην εποχή των προγιαγιάδων και των γιαγιάδων μας και γνωρίσαμε έθιμα από όλα τα μέρη της χώρας μας. Αναμφίβολα είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κανείς γιατί γνωρίζοντας τα ήθη, τα έθιμα και γενικά την παράδοσή μας γνωρίζουμε καλύτερα ποιοι είμαστε!