krasi-geusignosia

Μικρά μυστικά για το σερβίρισμα του κρασιού

Ένα καλό κρασί μπορεί να απογειώσει το γεύμα μας ή να μας χαλαρώσει μετά από μια κουραστική ημέρα! Πολλοί από εμάς το γνωρίζουμε καλά αυτό… Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ότι το σωστό σερβίρισμα συντελεί στην απόλαυση του κρασιού;

Το σερβίρισμα του κρασιού, λοιπόν, αποτελεί μια μικρή ιεροτελεστία που αναδεικνύει τη γεύση του. Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά μικρά μυστικά για να προσφέρετε ένα ποτήρι κρασί στους φίλους σας ή και στον εαυτό σας με στυλ!

  • Προτιμάμε ποτήρια άχρωμα και διαφανή για να αναδεικνύεται καλύτερα το περιεχόμενο τους.
  • Κάθε κρασί έχει το δικό του ποτήρι. Δύο διαφορετικά κόκκινα ή δύο διαφορετικά λευκά κρασιά, δηλαδή, δεν σερβίρονται στο ίδιο ποτήρι. Το πόδι όμως στο ποτήρι είναι απαραίτητο για να μην περνά η θερμοκρασία του χεριού στο κρασί.
  • Τα ποτήρια του κρασιού έχουν διάφορα σχήματα. Επιλέγουμε ποτήρια που το χείλος τους κλείνει προς τα μέσα, που δεν έχουν δηλαδή ανοιχτό σχήμα, ώστε να συγκρατούν καλύτερα στο εσωτερικό τους τα αρώματα του κρασιού. Για το λευκό κρασί προτιμάμε ποτήρι σε σχήμα τουλίπας, για το κόκκινο πιο στρογγυλό με μεγαλύτερο κοίλωμα και για τα αφρώδη ψηλό και λεπτό. Ένα λευκό κρασί δεν μπορεί να σερβιριστεί σε ποτήρι για κόκκινο και το αντίστροφο.
  • Σημαντικό ρόλο στο σερβίρισμα του κρασιού παίζει η θερμοκρασία του. Η θερμοκρασία είναι καθοριστική για τη γεύση του. Η δροσερή θερμοκρασία κρύβει τυχόν γευστικές ατέλειες και γι’αυτό προτιμάται για τα νέα ή φθηνά κρασιά, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρασιού οπότε και προτιμάται για τα παλαιωμένα και ακριβότερα κρασιά. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες κυμαίνονται από 6 έως 10°C για έναν αφρώδη οίνο, από 9 έως 12°C για ένα ροζέ, από 9 έως 14°C για ένα λευκό και από 13 έως 20°C για ένα κόκκινο κρασί.
  • Γεμίζουμε το ποτήρι ρίχνοντας το κρασί προς το κέντρο του, ενώ σερβίρουμε έναν αφρώδη οίνο κατευθύνοντας τη ροή προς τα τοιχώματα του ποτηριού ώστε να μη σπάσουν οι φυσαλίδες. Αποφεύγουμε το στάξιμο στρίβοντας ελαφρά το μπουκάλι καθώς το σηκώνουμε.
  • Γεμίζουμε το ποτήρι έως τα δύο τρίτα του, όχι περισσότερο.
  • Προτεραιότητα στο σερβίρισμα έχουν οι κυρίες και οι ηλικιωμένοι!

Στην υγειά μας!

Δείτε επίσης

marouli

Το μαρούλι

Για τις σαλάτες μας προτιμούμε τα βιολογικά!

kidoni

Κυδώνια: πολύτιμα όσο ο χρυσός!

Ένα φρούτο που τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο, γλυκό ή αλμυρό!