O χειμώνας έφτασε και τα κρυολογήματα ξεκίνησαν. Πολύς κόσμος αμελεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έτσι ώστε να προστατευτεί από ιούς, κρυολογήματα και ασθένειες.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Ποια είναι εκείνα τα ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας; Αυτά είναι η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος (Zn) ,η βιταμίνη E,τα ω-3 λιπαρά οξέα.
Βιταμίνη C.
Απαραίτητη βιταμίνη για την υγεία των ιστών, των ούλων, των μυών και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ημερήσιες ανάγκες μας για βιταμίνη C είναι 60-120mg. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η συμπληρωματική λήψη 500-1000mg βιταμίνης την ημέρα βοηθάει στην πρόληψη των ασθενειών και την περαιτέρω ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα βατόμουρα, το μπρόκολο, η ντομάτα, η πιπεριά. Να σημειωθεί όμως στο σημείο αυτό ότι το παρατεταμένο βράσιμο των τροφών καταστρέφει τη βιταμίνη C.
Ψευδάργυρος (Zn).
Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για τη σωστή λειτουργία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρειάζεται να λαμβάνουμε 10mg κάθε ημέρα. Παρακάτω παραθέτω ένα πίνακα στον οποίο μπορείτε να δείτε ποια τρόφιμα περιέχουν ψευδάργυρο και σε τι περιεκτικότητα.
100 γρ. ρεβίθια : 3 mg
100 γρ. φακές : 4mg
100 γρ. ηλιόσποροι : 5 mg
100 γρ. συκώτι : 6 mg
100 γρ. μοσχάρι : 6mg
100 γρ. καβούρι : 6 mg
100 γρ. χοιρινο : 8 mg
100 γρ. πίτουρο σιταριού : 16,2 mg
Ω-3 λιπαρά οξέα.
Τροφές πλούσιες σε ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο ξιφίας, η σαρδέλα, ο κολιός και το σκουμπρί. Επιπλέον, τα καρύδια, οι σπόροι λιναριού και το έλαιο canola.Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τις φλεγμονές. Αυξάνουν τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία καταπολεμούν τα ενοχλητικά βακτήρια.
Βιταμίνη E.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και καταπολεμά με μοναδικό τρόπο τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E είναι το φύτρο σιταριού, τα φυτικά έλαια, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά. Τα βραζιλιάνικα καρύδια έχουν επίσης σημαντική ποσότητα σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού το χειμώνα.