Γνήσιο θρακιώτικο φαγητό είναι ο τζιγεροσαρμάς ή σαρμάς και είναι ένα πιάτο με αρκετό κόπο αλλά σε αποζημιώνει με πολύ νοστιμιά!
ΥΛΙΚΑ:
1 συκωταριά από κατσικάκι
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
¼ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι άνηθο
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
Σκέπη (μπόλια) του κατσικιού
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
2 ποτήρια νερό
4 κουταλιές της σούπας ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τη συκωταριά σε κρύο νερό και την αφήνουμε σε μια λεκάνη μαζί με το ξύδι και το νερό για 10′. Έπειτα την βράζουμε για 15′ και την στραγγίζουμε. Την ψιλοκόβουμε σε μικρά κομματάκια, γύρω στους 2 πόντους το καθένα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε για 10′ στο λάδι μαζί με τα κομμένα συκωτάκια, κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και τα 2 ποτήρια νερό μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα, το αλάτι και το πιπέρι.
Παίρνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους και το λαδώνουμε.
Μέσα σε ένα μπολ με μικρό βάθος απλώνουμε τη μπόλια (αυτή ανοίγει αν την πλύνουμε με χλιαρό νερό). Την κόβουμε ανάλογα με το μέγεθος του μπολ τόσο ώστε το μήκος της μπόλιας να εξέχει, βάζουμε 2 κουταλιές από τη γέμιση, το τυλίγετε, το γυρίζετε ανάποδα και το τοποθετείτε στο ταψί.
Ρίχνετε λίγο νερό στο ταψί και ψήνετε για 45′ στους 180°C μέχρι να αποκτήσει ένα σοκολατί χρώμα.