vapsimo-augon-pasxa

Επιχείρηση Βάψιμο Αυγών … Οικολογικό!

Φέτος για πρώτη φορά αποφάσισα να βάψω τα δικά μου πασχαλινά αυγά! Ρώτησα νοικοκυρές με περισσότερη εμπειρία και η αλήθεια είναι πως η καθεμιά είχε και έναν διαφορετικό τρόπο να μου προτείνει. Από την αρχή είχα απορρίψει τις βαφές του εμπορίου λόγω των οικολογικών μου πεποιθήσεων… Άλλωστε η φύση έχει προνοήσει και μας έχει δώσει ένα σωρό υλικά τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε χρώμα σε οτιδήποτε… Ακόμα και στα αυγά μας!

Οι συμβουλές των νοικοκυρών ήταν τόσες πολλές που, αν αποφάσιζα να τις δοκιμάσω όλες, θα έβαφα αυγά για πολλές μέρες. Διάλεξα να δοκιμάσω αυτές που θεώρησα εύκολες και θα μοιραστώ μαζί σας αυτές που είχαν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για βαθύ κόκκινο χρώμα: Προσωπικά προτιμώ το κόκκινο χρώμα στα πασχαλιάτικα αυγά μιας και έχει συμβολική αξία! Για να βάψουμε 15 αυγά χρειαζόμαστε 20 γρ. ριζάρι το οποίο κοστίζει περίπου 1€ και θα το βρούμε στα βοτανοπωλεία ή στα μπαχαράδικα. Η διαδικασία είναι απλή! Σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει ρίχνουμε το ριζάρι και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και αφήνουμε να βράσει. Μόλις το νερό πάρει έντονο κόκκινο χρώμα, αφαιρούμε το ριζάρι σουρώνοντας και ξαναβάζουμε το νερό να βράσει μαζί με τα αυγά (τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου). Όταν τα αυγά μας βράσουν, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε τα αυγά μέσα στο νερό μέχρι να πάρουν το χρώμα που μας αρέσει. Ύστερα τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί να στεγνώσουν. Αν θέλουμε να έχουν μια έξτρα γυαλάδα, βουτάμε λίγο βαμβάκι σε λάδι και ταμπονάρουμε τα αυγά!

Για μπλε ή μοβ χρώμα: Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με αυτή για το κόκκινο χρώμα, αλλά αντί για ριζάρι βάζουμε μπόλικα φύλλα κόκκινου λάχανου. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχα τα αυγά με αυτόν τον τρόπο γίνονται μοβ. Ακόμα αναρωτιέμαι γιατί τα δικά μου βγήκαν μπλε!

Ακόμα ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να βάψουμε τα αυγά μας είναι τα χρώματα ζαχαροπλαστικής! Βράζουμε τα αυγά, ύστερα τα βάζουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό, ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το χρώμα που μας αρέσει και λίγο ξύδι και τα αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα! Έτσι θα έχουμε μπλε, κίτρινα, ροζ αυγά και όχι μόνο… Αν αναμείξουμε κίτρινο με μπλε, τα αυγά μας θα γίνουν πράσινα!

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, μπείτε στην κουζίνα και δημιουργήστε! Θα εκπλαγείτε, όπως κι εγώ, με το αποτέλεσμα!

Δείτε επίσης

krasi-saltsa-tairiazei

Κρασί και σάλτσες: ποιο κρασί ταιριάζει με ποια σάλτσα

Στην απλή ελληνική κουζίνα, όπως γνωρίζουμε, τα συστατικά του φαγητού συνήθως μαγειρεύονται μέσα σε ένα μοναδικό σκέυος, …

krasi-geusignosia

Μικρά μυστικά για το σερβίρισμα του κρασιού

Μια ιεροτελεστία που αναδεικνύει τη γεύση του κρασιού!