xanthi

Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα

Αγαπημένος προορισμός για την ομάδα του FoodTrails έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η πόλη της Ξάνθης στη Θράκη, χαρακτηριστικό της οποίας είναι το πολυπολιτισμικό στοιχείο, καθώς χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπάρχουν. Βέβαια, όσες μέρες και αν μείνουμε εκεί ποτέ δεν είναι αρκετές για να δούμε και να κάνουμε όλα αυτά που θέλουμε. Γι΄αυτό και κάθε φορά που φεύγουμε, δίνουμε την υπόσχεση να επιστρέψουμε για να συνεχίσουμε να εξερευνούμε και να ανακαλύπτουμε ό,τι όμορφο έχει να προσφέρει αυτή η πόλη στον επισκέπτη της.

Τι επιβάλλεται όμως να δει κάποιος που επιλέγει την πόλη της Ξάνθης για τις διακοπές του; Να μερικές όμορφες ιδέες για να γνωρίσετε καλύτερα αυτόν τον τόπο!

Αγαπημένη στάση για εμάς αποτελεί η Παλιά Πόλη της Ξάνθης με τα πλακόστρωτα δρομάκια της και τα παραδοσιακά σπίτια της. Εκεί μπορεί κανείς να κάνει ατέλειωτους περιπάτους, να ξαποστάσει στις όμορφες πλατείες που θα συναντήσει, να ανάψει ένα κεράκι στην εκκλησία της Μητρόπολης, να πιει τον καφέ του σε ένα από τα μικρά, αλλά φιλόξενα καφέ που κρύβονται μέσα στα στενά ή να γευματίσει σε κάποιο ταβερνάκι. Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα την Ξάνθη, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό της μουσείο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε θρακιώτικες στολές, κεντητά, εργαλεία, οικιακά σκεύη και γενικότερα να ταξιδέψετε στο παρελθόν και να δείτε πώς ζούσαν οι Ξανθιώτες πριν χρόνια.

Το ίδιο όμορφη είναι και η σύγχρονη πόλη της Ξάνθης. Μπορεί κανείς να κάνει τα ψώνια του στα μαγαζιά και να απολαύσει τον καφέ ή το γεύμα του. Και αν είναι Σάββατο να επισκεφτεί το παζάρι στο οποίο θα βρει όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και ρούχα, παπούτσια, οικιακά σκεύη και πολλά πολλά άλλα πράγματα.

Για να ηρεμήσει, να γαληνέψει την ψυχή του και να προσευχηθεί, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τα μοναστήρια που βρίσκονται στο βουνό, την Παναγία Αρχαγγελιώτισσα και την Παναγία Καλαμού.

Επίσης, σε κοντινή απόσταση από την Ξάνθη υπάρχουν πολλοί προορισμοί για μονοήμερες εκδρομές, όπως για παράδειγμα η Λίμνη Βιστονίδα, τα όμορφα Πομακοχώρια και τα στενά του ποταμού Νέστου. Επιφυλασσόμαστε να κάνουμε μερικές εξορμήσεις στο μέλλον και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας μαζί σας!

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο ξακουστό Ξανθιώτικο καρναβάλι, κατά τη διάρκεια του οποίου διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και όλη η πόλη διασκεδάζει τραγουδώντας και χορεύοντας, αλλά και στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης που λαμβάνουν χώρα το φθινόπωρο και μοιάζουν με ένα τεράστιο πανηγύρι. Τα στενά της Παλιάς Πόλης γεμίζουν από κόσμο, γέλια και μουσικές, καθώς και μυρωδιές από τα ψητά που ετοιμάζουν οι πολιτιστικοί και καρναβαλικοί σύλλογοι για να προσφέρουν στον επισκέπτη.

Ως προς την κουζίνα της Ξάνθης – που είναι και το στοιχείο μας – τα νέα είναι καλά! Κανείς δεν πρόκειται να φύγει από εκεί πεινασμένος. Γνωστοί για τη φιλοξενία τους οι Ξανθιώτες θα σας φιλέψουν τα καλύτερα και σε μεγάλη ποσότητα. Θα δοκιμάσετε πιάτα επηρεασμένα τόσο από την ευρωπαϊκή κουζίνα όσο και από την ανατολίτικη και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι. Και μετά από το φαγητό επισκεφτείτε κάποιο ζαχαροπλαστείο για να δοκιμάσετε τα γλυκά για τα οποία φημίζεται η Ξάνθη. Γλυκά σιροπιαστά, καζάν ντιπί, μουχαλεμπί, ταούκ κιοκσού, σουτζούκ λουκούμ, καριόκες, ανώμαλα, νουγκά… Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς!

Μερικά από τα μαγαζιά που επισκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας μας επίσκεψης και μας άρεσαν είναι το Ψωμί και σοκολάτα, το Mariposa και το Oxyzen! Ανυπομονούμε να έρθει η στιγμή που θα ταξιδέψουμε ξανά ως την όμορφη και φιλόξενη Ξάνθη!

Δείτε επίσης

florina - φλωρινα

Φλώρινα

Εκδρομή στη λίμνη ή στο βουνό; Γιατί όχι και στα δυο;

Πήλιο το βουνό των Κενταύρων (Μακρινίτσα)

Πήλιο, ένα ταξίδι στη φύση και στις γεύσεις.

Το βουνό των Κενταύρων.