xoirino-mpouti-kudwnia-damaskuna

Χοιρινό μπούτι με κυδώνια και δαμάσκηνα

Άτομα:6, Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά, Χρόνος ψησίματος:2 ώρες και 10 λεπτά, Κόστος:25 €

ΥΛΙΚΑ :
2 κιλά μπούτι χοιρινό (με το κόκαλο)
6 κυδώνια
5 πατάτες
15 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
10 λεπτά καρότα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμός από 4 πορτοκάλια
Χυμός από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε και τα κυδώνια (μόνο από το εσωτερικό τους) και τα κόβουμε κι αυτά σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια. Τα καρότα τα πλένουμε καλά και τα κρατάμε όπως είναι με τη φλούδα τους. Βάζουμε τα λαχανικά μας σε μία μεγάλη γάστρα.

Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε πάνω από τα λαχανικά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών και των λεμονιών, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε καλά το χοιρινό μπούτι και τα λαχανικά μας.

Αραδιάζουμε σε όλη τη γάστρα τα δαμάσκηνα και πάνω στο χοιρινό βάζουμε τα κλαδάκια δεντρολίβανου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C χωρίς το καπάκι για 1 ώρα, γυρίζοντας το κρέας μας στη μισή ώρα. Στη συνέχεια σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 °C για 1 ώρα, γυρίζοντας το κρέας μας στη μισή ώρα. Στο τέλος, ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά χωρίς το καπάκι για να ροδίσει το κρέας.

Δείτε επίσης

soufle sokolatas

Σουφλέ σοκολάτας

Γιατί η σοκολάτα είναι έρωτας!

fileto glossas giaourti magioneza

Φιλέτο γλώσσας σε φύλλο κρούστας με πράσινη σαλάτα γιαουρτιού

Μια πρόταση του σεφ Θεόφιλου Ιωάννου!