μελομακάρονα με καρύδι και μέλι

Τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά στη διατροφή μας!

Ήρθαν, λοιπόν, τα Χριστούγεννα!

Γιορτή των παρασπονδιών, του καλού και πολύ φαγητού και των οικογενειακών συνευρέσεων.Κάνοντας πρόχειρους υπολογισμούς θα δούμε ότι καθένας μας θα βρεθεί τουλάχιστον σε 4 τραπέζια κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ούτε να χωνέψουμε δεν προλαβαίνουμε!!

Αναπόσπαστο βέβαια κομμάτι των Χριστουγεννιάτικων τραπεζιών είναι και τα γλυκά. Υπάρχουν πολλά είδη γλυκισμάτων όπως τα κλασικά μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, η βασιλόπιτα, το χριστόψωμο, το πανετόνε, οι εργολάβοι, οι δίπλες. Το ερώτημα είναι το εξής: “Εγώ που προσέχω τη διατροφή μου, τι από όλα αυτά να προτιμήσω και σε τι ποσότητα;”.

Μία γενική συμβουλή είναι η παρακάτω. Ό,τι γλυκό και να φάμε καλό θα είναι να το φάμε στο τέλος ενός γεύματος και όχι οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Το σάκχαρο στο αίμα μας με αυτό τον τρόπο δεν εκτροχιάζεται και δεν προκαλεί μεγάλη αύξηση της λιπογενετικής ορμόνης ινσουλίνης.

Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να επιλέξουμε κάποιο γλυκό με λίγες θερμίδες.

  • Ένα μελομακάρονο έχει 170 θερμίδες κατά μέσο όρο. Έχει ελαιόλαδο και αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή από όλα τα άλλα γλυκά. Τις θερμιδούλες του βέβαια τις έχει.
  • Ένας μεγάλος κουραμπιές έχει από 200-260 θερμίδες. Φτιάχνεται με βούτυρο και δεν είναι και η καλύτερη δυνατή επιλογή που μπορούμε να κάνουμε.
  • Μια δίπλα μπορεί να φτάσει και τις 250 θερμίδες. Έχει μελάκι, αλλά δυστυχώς είναι τηγανισμένη και άκρως ανθυγιεινή.
  • Με το βούτυρο και τα αυγά ένα καλό κομμάτι βασιλόπιτας μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες.
  • Τέλος, ο εργολάβος (ένα τεμάχιο των 50γρ.) μας δίνει 140 θερμίδες.

Επομένως, νικητής της αναμέτρησης των Χριστουγεννιάτικων γλυκών είναι … ο εργολάβος! Η τελική επιλογή όμως είναι δική σας! Πάντως ό,τι και να επιλέξετε, να το ευχαριστηθείτε. Μια φορά είναι τα Χριστούγεννα!!!

Να έχετε όμορφες γιορτές…

 

Δείτε επίσης

italian-pizza-pitsa

Η σημερινή τοπική ιταλική κουζίνα

Εκ πρώτης όψεως, η ιταλική κουζίνα φαίνεται να περιορίζεται στα ζυμαρικά και στην πίτσα, αλλά και …

paradosiaki-kouzina-taverna

Τυπικά πιάτα και γλυκά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας

Η παραδοσιακή αλλά και η σύγχρονη οικιακή ελληνική μαγειρική βασίζεται στα υλικά και όχι σε …