Άτομα: 8, Χρόνος προετοιμασίας: 3 ώρες
ΥΛΙΚΑ :
1 γαλοπούλα περίπου 4 ½ κιλά 6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 καρότα σε φετάκια
2 στίκ σέλερυ σε φετάκια
2 κρεμμύδια σε φετάκια
2 δαφνόφυλλα
4 σκελίδες σκόρδο
3 ποτήρια λευκό κρασί
2 πορτοκάλια
1 κ.σ. αλεύρι
3 κ.σ. αλάτι
3 κ.σ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
για τη γέμιση:
250 γρμ. μοσχαρίσιος κιμάς
250 γρμ. χοιρινός κιμάς
4 φέτες ψωμί σε κυβάκια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. αποξηραμένα κράνμπερυ
2 φλ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
2 αποφλοιωμένα κόκκινα μήλα, σε κυβάκια
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
4-5 φυλλαράκια φασκόμηλο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Γέμιση:
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε τους κιμάδες. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να σφίξει ο κιμάς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε το ψωμί, τα μήλα, τα κράνμπερυ, τα κάστανα, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Γαλοπούλα:
Ανακατεύουμε το αλάτι μαζί με το πιπέρι σε ένα μπωλ και πασπαλίζουμε με το μισό μίγμα το εσωτερικό του πουλιού.
Αλοίφουμε το δέρμα της γαλοπούλας με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλατοπίπερο και τρίβουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού.
Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με όση γέμιση χωράει και δένουμε με βαμβακερό σπάγγο τις άκρες από τα μπούτια μεταξύ τους, ώστε να κλείσει και το άνοιγμα της κοιλιάς. Στρίβουμε τις φτερούγες προς τα κάτω ώστε οι άκρες τους να μπούν κάτω από τη γαλοπούλα ή απλά τις τυλίγουμε με λίγο αλουμινόχαρτο.
Απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί που χωράει ίσα-ίσα τη γαλοπούλα και την βάζουμε από πάνω. Προσθέτουμε το κρασί και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες.
Σάλτσα:
Ακουμπάμε τη γαλοπούλα σε μία πιατέλα και σουρώνουμε τα λαχανικά και το ζουμί από το ταψί, σε ένα σιτάκι. Πιέζουμε τα λαχανικά με ένα κουτάλι να βγούν όλα τους τα υγρά.
Αφήνουμε τον ζωμό να ξεκουραστεί σε μία κανάτα ή σε ένα βάζο για 4-5 λεπτά και αφαιρούμε όλο το λίπος από την επιφάνεια του.
Βάζουμε τον ζωμό , που πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φλυτζάνια μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τον χυμό από τα δύο πορτοκάλια και βάζουμε το μίγμα να βράσει. Αραιώνουμε το αλεύρι σε λίγο νερό, το βάζουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει και λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη σάλτσα πορτοκαλιού. Δοκιμάζουμε το αλάτι της σάλτσας.
2-Γεμίζουμε τη γαλοπούλα πάντα την μέρα που θα την ψήσουμε και όχι από την προηγούμενη, γιατί αναπτύσονται βακτήρια.
3-Φροντίζουμε το ταψί να έχει πάντα μέσα λίγα υγρά για να μή καούν τα λαχανικά και να μή πιτσιλάει το λίπος. Κάθε μισή ώρα, βάζουμε στο ταψί λίγο ζεστό νερό.
4- Δε πιέζουμε πολύ τη γέμιση μέσα στην κοιλιά του πουλιού, αλλά τη βάζουμε μέσα και πιέζουμε ελαφρά.
5-Βγάζουμε τη γαλοπούλα έξω από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν τη γεμίσουμε. Tη γέμιση μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγουμένη.
6- Ζητάμε τη γαλοπούλα με κομμένο τον λαιμό. Βάζουμε τον λαιμό, το συκώτι και το στομάχι της γαλοπούλας μέσα στο ταψί με το ψητό για να δώσουν πιό πλούσια γεύση στη σάλτσα.
7- Κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα πορτοκαλιού στην άκρη. Λίγο πριν το σερβίρισμα αλείψτε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα για να γυαλίσει.
Για το γιορτινό σας τραπέζι, σας προσφέρουμε Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα η οποία έρχεται στην πόρτα σας με ένα κλικ στο www.eviotopoi.gr (η συνταγή είναι από τον Βασίλη Καλλίδη και μπορείτε να παραγγείλετε τη γαλοπούλα από εδώ).