kormos-sokolatas-mamalakis

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας (από τον Ηλία Μαμαλάκη)

Άτομα: 6-8, Χρ. προετοιμασίας: 45′, Χρ. ψησίματος: 20′

ΥΛΙΚΑ:
Για το παντεσπάνι
–  175 γραμ κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
–  4 αβγά
–  115 γραμ ζάχαρη
–  κακάο
για τη γέμιση
–  225 γραμ κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
–  2 αβγά
–  3 κουτ λικέρ ρόδι
–  250 γραμ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
για το γλάσο
–  225 γραμ κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
–  6 κουτ βούτυρο φρέσκο
–  2 κουτ μέλι
–  100 γραμ κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λειώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και ανακατεύουμε τη λειωμένη σοκολάτα.

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τη προσθέτουμε στο μίγμα της σοκολάτας.

Σκεπάζουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα βουτυρωμένη και απλώνουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 15-20 λεπτά.

Απλώνουμε μια πετσέτα κουζίνας ή λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με κακάο και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι.

Ξεκολλάμε το λαδόχαρτο από την επιφάνειά του. Το αφήνουμε να μισοκρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λειώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Χτυπάμε τους κρόκους, προσθέτουμε το λικέρ, τη λειωμένη σοκολάτα και τα ασπράδια χτυπημένα σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τη σαντιγί.

Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο παντεσπάνι και το τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα και το σκεπάζουμε με το γλάσο σοκολάτας.

Για το γλάσο Λειώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το μέλι σε μπεν μαρί.

Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να βράζει και την προσθέτουμε στο μίγμα της λειωμένης σοκολάτας. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να γίνει χλιαρό. Το απλώνουμε πάνω στον κορμό και τον διακοσμούμε σύμφωνα με την έμπνευσή μας.

Σημείωση. Για να θυμίζει πραγματικό κορμό χαράζουμε την επιφάνεια του γλάσου με ένα πιρούνι

Δείτε επίσης

laxanika-fournou-saltsa-turiou

Λαχανικά φούρνου με σάλτσα τυριού

Ένα φαγητό εύκολο, υγιεινό και καλοκαιρινό!

kotopoulo-liasti

Κοτόπουλο στο φούρνο με λιαστή ντομάτα και κάπαρη

Η λιαστή ντομάτα δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο κοτόπουλο!