pagoto-spitiko-roumi-suko

Σπιτικό παγωτό με ρούμι και σύκο

Άτομα: 12, Χρόνος ετοιμασίας: 5 ώρες, Χρόνος παγωτομηχανής: 30’, Κόστος: 8 €

Υλικά:
500 ml γάλα αγελαδινό πλήρες
400 ml κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
200 γρ. ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας – 40 γρ. κορν φλάουρ
1 σφηνάκι – 15 ml ρούμι (ή ό,τι αλκοόλ θέλετε)
1 βανίλια ή μισό κουταλάκι κανέλα ή λίγη κοπανισμένη μαστίχα (όχι πολύ θα πικρίσει)
100 γρ. καβουρντισμένα ανάλατα φουντούκια ή αμύγδαλα
6 σύκα από γλυκό του κουταλιού σύκο

Εκτέλεση:
Σε 100 ml κρύο γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια καθώς ανακατεύουμε. Όταν ζεσταθεί το γάλα (χωρίς να βράσει), ρίχνουμε το υπόλοιπο στο οποίο έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα (δένει λίγο πριν αρχίσει να βράζει). Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά γιατί δεν θέλουμε να αρχίσει να βράζει.

Προσθέτουμε το ρούμι στην κρέμα μας, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα σε ένα μπολ. Το αφήνουμε στο ψυγείο αρκετές ώρες (περίπου 4-5) για να κατεβάσει θερμοκρασία και να σφίξει ώστε να μπορέσει να χτυπηθεί σωστά στη συνέχεια.

Όταν κρυώσει η κρέμα, τη ρίχνουμε στην παγωτομηχανή και τη χτυπάμε για μισή ώρα (εξαρτάται από τη μηχανή και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Δύο λεπτά πριν κλείσουμε τη μηχανή ρίχνουμε τα φουντούκια χοντροσπασμένα και τα σύκα κομμένα σε κομμάτια.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, μπορείτε αφού κρυώσει η κρέμα στο ψυγείο, να τη χτυπήσετε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να βάλετε το μίγμα στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα. Το βγάζετε από την κατάψυξη και το χτυπάτε για ακόμη μία φορά στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για ακόμη 5 λεπτά, προσθέτετε τα σύκα και τα φουντούκια και το βάζετε πάλι πίσω στην κατάψυξη.

Για να καβουρντίσουμε τα φουντούκια – αμύγδαλα τα βάζουμε στο φούρνο στον αέρα στους 160 ºC για 8-10 λεπτά.

 Η συνταγή είναι από τον φίλο μας Φάνη (Χανιά Κρήτης)!

Δείτε επίσης

Πασχαλινά γλυκά κουλουράκια

Περίπου 45 τεμάχια ανάλογα με το μέγεθος, ψήσιμο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά. …

Καλαμάρια γεμιστά με μανιτάρια και κουκουνάρι.

Καλαμάρια τόσο νόστιμα που δεν θα μείνει ρύζι!